Bursa’da Mimari Yarışmalar Azaldı

Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından Dünya Mimarlık Haftası kapsamında düzenlenen ''Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu'' sona erdi.

Sempozyum, iki oturum halinde Türkiye Mimarlığını Sorguluyor ve Kamusal Mimarlık başlıkları altında düzenlendi. Sabah birinci oturumda Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, Yarışmayla Yap Koordinatörü mimar Ömer Yılmaz, mimar Hasan Özbay ve mimar Devrim çimen sunumlar yaptı.

Can Şimşek, Mimarlar Odası olarak bulunduğu şehre değer katmak adına çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Mimarlık mesleğinin son dönemlerde oldukça ilgi gördüğünü ve yılda 4 bin civarı mezun verdiğini ancak bunun nitelikli eserlere yansımadığını ifade eden Şimşek, ‘Son yıllarda Mimarlık Fakülteleri ve mezunlar artıyor. Aynı oranda inşaat olarak da ülke genelinde bir fazlalık söz konusu ancak bu maalesef mimari eserlere zenginlik yansımıyor. Çünkü mimarları sınıflandırmaktan ve genellikle alt yapı ve tecrübe sahibi olmayan mimarların ciddi projeleri üstlenmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Mecburen Fiyat Kırıyorlar

Kamunun kentsel tasarım yarışmasına önem vermediğini belirten Şimşek, ‘Kamu maalesef kentsel tasarım yarışmalara yeterince ilgi göstermiyor. İyi bir proje yapacaksa da onları ucuz yolla ihaleye açıyor. Yeni mezunlarımız da piyasada var olabilmek için maalesef fiyat kırmaya hatta bedavaya varacak projeler çizmeye kalkıştıklarından kamunun açtığı ihalelerde şansları artıyor. Çünkü kamu ucuz olmasına önem verdiğinden o sebeple ihaleler altyapısı henüz olmayan ve tecrübesi yeterince gelişmemiş mimarlara gidiyor ve ortaya çok nitelikli bir proje çıkmıyor” dedi.

Yöntem Şöyle İşliyor

Mimar Ömer Yılmaz da ”Kamunun bir proje için izlediği yöntem şöyledir: Yüzde 95 ihale, yüzde 4 kurum içi personel, yüzde 1’e yakın yarışmadır. İhaleye çıktığı dallar arasında tiyatro, heykel, resim, beste, opera en başlarda yer alırken grafik tasarım ve mimarlık en az ihaleye çıkan meslek dalları olarak dikkati çekiyor. Hâlbuki yarışma; süreci şeffaflaştırır, katılımcıdır, çok paydaşlıdır, niteliklidir, kamu yararına bütüncül yaklaşır ve telif hakkını korur” diye konuştu.

Mimar Hasan Özbay ise ”Yarışmaların Tarihçesi” konusunda sunum yaptı. Özbay,”1930 yılından bu yana bazı mesleki yarışmalar düzenlendi ancak mühendislik anlamında tek bir yarışma düzenlenmedi. Yıllardır yapılan yarışmalar sonucunda ise birinci seçilen proje ya uygulanmamış ya da aslına sadık kalmayarak uygulanmıştır” diye konuştu.

Dinleyicilere Seslendi

Mimar Devrim Çimen de ”Türkiye’de Kentsel Tasarım Yarışmaları” başlıklı sunumunda izleyicilere seslendi. Şehirlerde mimari ve plan anlamında yaşanılan en büyük sorunların başında disiplinler ve meslekler arası kopukluk yattığını ifade eden Çimen, Bursa’nın eskisi kadar mimari kentsel tasarım yarışmaları açmadığını söyledi. Çimen, ‘Bursa eski yıllarda çok daha fazla mimari tasarım yarışmaları düzenliyordu. Bizler de birçok yarışmaya katılıp, ödüller aldık. Ancak son zamanlarda maalesef bu yarışmalar açılmıyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın