CHP’den Askeri Alan Açıklaması: İstanbul’un Yüzde 10’u Ankara’nın Yüzde 12’si…

CHP, darbe girişiminin ardından boşaltılmaya başlanan askeri alanların büyüklüklerini açıkladı. İstanbul’un yüzde 10’u, Ankara’nın ise yüzde 12’si askeri alan.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından boşaltılmasına karar verilen büyük kentlerdeki askeri alanlarla ilgili bilgi verdi. Torun, “Bu alanların İstanbul’un yüzde 10’una tekabül ettiğini gösteriyor. Ankara’da bu oranın yüzde 12 civarında olduğu ifade ediliyor. İzmir için açıklanan rakam 10 bin hektar büyüklüğünde dikkate değer bir alana işaret ediyor. Türkiye genelinde kentlerin içinde yer alan askeri alanların büyüklüğünün ise 326 bin hektar gibi devasa bir büyüklüğe karşılık geldiğini resmi açıklamalarından biliyoruz” bilgilerini aktardı.

Torun, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında boşaltılan askeri alanlarla ilgili bilgi verdi. Darbe girişiminin ardından hükümetin özellikle büyük kentlerde yer alan askeri alanların kent dışına çıkarılması kararını aldığını dile getiren Torun, söz konusu büyük alanların ‘üç beş müteahhit üzerinden ranta peşkeş çekilmesi’ olasılığını vurguladı.

‘İstanbul’un yüzde 10’u’

Torun, askeri alanlarla ilgili, “Her ne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Özhaseki İstanbul’un yüzde 2’sinin askeri alan olduğunu söylüyorsa da, TMMOB Mimarlar Odası’nın yaptığı ölçüm harita üzerinde yerlerini de işaretleyerek bu alanların İstanbul’un yüzde 10’una tekabül ettiğini gösteriyor. Ankara’da bu oranın yüzde 12 civarında olduğu yine Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından ifade ediliyor. İzmir için açıklanan rakam 10 bin hektar büyüklüğünde dikkate değer bir alana işaret ediyor. Türkiye genelinde kentlerin içinde yer alan askeri alanların büyüklüğünün ise 326 bin hektar gibi devasa bir büyüklüğe karşılık geldiğini resmi açıklamalarından biliyoruz” bilgilerini aktardı.

‘Darbeden önce başladı’

Askeri alanların boşaltılması girişiminin 15 Temmuz’dan önce başladığını dile getiren Torun, “Askeri alanların rant tesisine çevrilmesi konusunda çok sayıda örnek vardır. Sarıyer Zekeriyaköy 15. Füze Üs Komutanlığı’nın bulunduğu alanda bugün TOKİ ve Emlak Konut marifetiyle yapılan konut ve AVM füzelerinin yükseldiğini hepimiz biliyoruz. Bir zamanlar Ayazağa Jandarma Komutanlığı olarak kullanılan alanda TOKİ ve benzeri kurumların ayak oyunlarının sonrasında bugün şu ünlü Maslak 1453 projesi yükselmektedir. Esenler’de bulunan 8.7 milyon metrekarelik askeri arazi kentsel dönüşüm projelerinde ‘rezerv konut alanı’ olarak ayrılmış bulunuyor; yani yapılaşmaya açılacaktır” dedi.

‘Fonksiyon iptali’

15 Temmuz sonrası boşaltılan askeri alanlar için de benzer yapılaşma süreçleri başlatıldığı bilgisini veren Torun, “1700 hektarlık alanı ile Tuzla Piyade Okulu’nun da içinde bulunduğu arazi için hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’na bu alan içinde kalan kişilere ait arazilerin 104 bin metrekaresinin ‘Günübirlik Tesis Alanı’, 58 bin metrekaresinin ‘Park Alanı’ olmasının önünü açmış bulunuyor. Bu alandaki ‘Askeri Alan’ fonksiyonu da iptal edildi. 20 metrelik bir alanın ise yol bağlantısı olarak ayrıldığını öğrenmiş bulunuyoruz” diye konuştu. Torun, boşaltılan askeri alanların farklı kamusal ihtiyaçlara hizmet edecek yeşil alanlar başta olmak üzere yapılaşma içermeyen kamusal kullanımlara dönüştürülmesini istedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın