Basın Açıklaması: İpekiş Yıkılıyor; Bir Tarih Yok Ediliyor

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve BASKOD (Bursa Atatürk Stadyumunu ve Yakın Çevresini Koruma ve Yaşatma Derneği) İpekiş fabrikasının yıkımına yönelik bir basın açıklaması yayınladı.

Basın açıklaması şu şekilde:

Geçtiğimiz günlerde Bursa basınında yer alan ve kentin geleceği adına içimizin bir nebze olsun umut dolmasını sağlayan “Atatürk Stadyumu tüm izleriyle yaşatılacak” haberlerinin daha gazetelerde mürekkebi kurumadan, kentsel belleğin simge mekânı İpekiş’in yıkım haberiyle sarsıldık.

Mahkemece iptal edilen imar planına rağmen hukuksuz şekilde düzenlenen yapı ruhsatına karşı açtığımız dava devam ederken, 9 gün sürecek bayram tatilini fırsat bilerek yıkımı başlatanlar, Bursa tarihinin kara sayfalarında daha şimdiden yerlerini almışlardır.

İpekiş, temeli Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılmış ve üretim hayatı boyunca ulusal sanayimizin gelişimine büyük katkılar sağlamış bir endüstri yapısı olmasının yanında; Atatürk Stadyumu ile başlayıp Merinos’a uzanan ve Cumhuriyet devriminin en önemli kazanımlarını barındıran bir çağdaşlaşma aksı niteliğinde olan bölgenin tam ortasında konumlanan bir kültür hazinesidir.

Bursa’nın düşman işgalinden Kurtuluşunun 94. Yıldönümünde, Bursa’yı Bursa yapan değerlerin başında gelen İpekiş’in kaşla göz arasında bir moloz yığınına çevriliyor olması, kenti yönetenler adına bir utanç vesikasıdır.

İpekiş, özel bir sermaye kuruluşunun mülkiyetinde olabilir. Ancak kimi kentlerde öyle mekânlar vardır ki, yaşanmışlıklarıyla ve kentsel belleğe bıraktığı izlerle kentin bütününe kazandırdığı değer; yıllar içerisinde mülk sahibine kazandırdığı değerin kat be kat fazlasıdır. Ve bu mekânlar öyle mekânlardır ki zaman içinde tapu maliklerinden çok daha fazla kente ait olur ve kentle özdeşleşirler.

İpekiş, Bursa’da bu gibi mekânların en önemlilerinden biridir ve bugün bir bayram arifesinde Bursalıların gözü önünde hukuksuz biçimde yerle yeksan edilmektedir.

Bilinmelidir ki bir kenti kent yapan, o kentin tarihidir, kültürüdür, mimari yapılarıdır. Sermayeye rant sağlamak adına yok edilen her değer, kent kimliğine vurulan darbedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın