Tasarım Köyü 2016 Shortcut Atölyesi

Tasarım Köyü İzmir bünyesinde Atıl Aggündüz & Ceren Sözer yürütücülüğünde Turgut Köyü'nde gerçekleştirilen Shortcut atölyesinin sonuç ürünü olan ocak.başı; Turgut Köyü’ne yeni bir sosyalleşme mekanı sunmak amacıyla köydeki günlük edimlerden temellendi.

Köy halkının alışkanlıkları ve günlük dinamikleri üzerinden yeni bir biraraya gelme şekli tanımlamayı amaçlayan tasarım, köyün kamusal alanlarındaki gıda üretimi işini katalize etmeyi hedefliyor. Yere ait, yerinde tasarım ve inşa methodunu benimseyen 15 kişilik ekip, Turgut Köyü’nün en önemli festivali olan Lavanta Festivali süresince özellikle “köyün kamusal alanlarında lavanta kaynatma” eylemi üzerine odaklanmış, bu eyleme göre konum belirleyip lavanta bahçelerinin hemen yanına yerleşmiş ve Turgut Köyü’ne özel olan bu eylemi daha konforlu, hızlı, pratik ve keyifli bir mekan ile destekleyerek eyleme bir “kısayol” oluşturmuş. Yeni bir biraraya gelme formu öneren bu tasarım “ocak” başta olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor: Ocak [1], oturma yüzeyleri [2] ve kurutma, asma işlevi olan, aynı zamanda köyden toplanan kargılarla (sazlarla) gölgelik olarak da çalışan örgü duvar [3].

6 günlük tasarım&inşa süreci; 2 gün boyunca köy halkının ve köyün kendisinin tanınması, köydeki sosyal ve özellikle kamusal alanlardaki fiziksel dinamiklerin anlaşılması ile başlamış, 3. gün itibariyle “yerinde tasarım” yöntemiyle gelişmiş. Tasarım sürecinin inşa süreci ile iç içe ilerlediği bu deneyim; katılımcıların alışkın oldukları tasarım yöntemlerinden (plan, kesit çizmi, modelleme vb.) ziyade yere, havaya, güneşin açısına, rüzgara, toprağa, eğime vs. birebir temas ederek kağıt üzerinde tasarımdan çokça adım öteye götürdüğü başka bir “mimarlık” pratiği denemelerini sağlamış.

Atölyenin sonuç ürün odaklı değil, sürecin deneyimlenmesi odaklı olması bu yönden atölyenin temelini oluşturuyor Sonuç ürünün yalnızca final versiyonunda yaşattığı deneyim değil, inşa sürecinde yaşattığı deneyim de göz önüne alınarak, tasarım kalan 4 gün boyunca aktif olarak değişmiş. İçinde bulunduğu alanın tüm doğal koşullarına ve yaşattığı deneyime göre tasarımı aktif olarak değiştiren katılımcılar, atölye süreci boyunca çevrenin tasarıma etkisinin farkında olarak tüm algılarını açmaya çalışmış ve sürekli olarak “çevre”yi izlemişler.

ocak.başı, tüm köye ait olan bir alan tanımlamakta. Toplam 15 kişilik bir ekip ve kendi atölyelerinden kalan zamanlarda yardımcı olan 4 kişi ile hızlı ve keyifli bir tasarım&üretim süreci yaşanmış, Tasarım Köyü İzmir ekibi ve köy halkının desteği ile köye yeni bir sosyalleşme mekanı kazandırılmış.

Yürütücüler: Atıl Aggündüz, Ceren Sözer
Katılımcılar: Ahmet Şahin, Betül Turan, Cankat Dönmez, Cansu Aybüke Taşkın, Ezgi Marakoğlu, Gencer İşlekter, Muhammed Çelik, Ruken Aydoğdu, Selanur Demir, Sıla Bıcı, Şeyhmus Ferhat Kahraman, Tahsin Can Çetinoğlu, Tugay Souksu
Destek verenler (Yardımcılar): Kaan Hiçyılmaz, İrem Temelli, Özge Öztürk, Selva Kaya, Hatice Keya

Etiketler

Bir yanıt yazın