Avrupa Kentsel Kamusal Mekan Ödülleri 2016 Sonuçları Belli Oldu

Avrupa Kentsel Kamusal Mekan Ödülleri'nde bu yıl birincilik ödülünü, İspanya'da termal bahçelerdeki sulama sisteminin yenilenmesi projesi ile Polonya'da Solidarity Square'de tasarlanan "Przełomy" Diyalog Merkezi projesi paylaştı.

2000 yılından bu yana Avrupa’da üretilen kentsel kamusal mekanların ödüllendirildiği Avrupa Kentsel Kamusal Mekan Ödülleri’nin bu yılki sahipleri açıklandı. Bu yıl 205 kentten toplam 276 projenin başvurduğu ödüllerde birincilik ödülünü, İspanya’da termal bahçelerdeki sulama sisteminin yenilenmesi projesi ile Polonya’da Solidarity Squar’de tasarlanan “Przełomy” Diyalog Merkezi projesi paylaştı.

Barselona’da, Caldes De Montbui Bölgesindeki Termal Bahçelerin Sulama Sisteminin İyileştirilmesi Projesi

Caldes De Montbui bölgesinin yıllar içinde kontrolsüz gelişimi nedeniyle yok olan 3 hekrar alanlık tarihi tarım alanı bölgenin atık suları ile sulanıyordu. Kötü sulama sistemi zaman içinde bölgede çevre kirliliğine neden olmuş ve sağlık açısından risk oluşturmaya başlamış. 2012’de bölge yönetimi 70’in üzerinde bahçe uzmanıyla bir araya gelerek eski tarım alanının temiz suyla beslenmesini ve sulama sistemini tarihi merkeze bağlayacak bir yol ağının oluşturulması kararı almış. İspanyol ofisler Ciclica ve Cavaa Arquitectes tarafından hazırlanan proje tarihi tarım alanını yeniden bir üretim mekanına dönüştürmüş. Jüri, projeyi, tasarımsal kaygılardan çok yerel halkın kullandığı sulama sistemine müdahale etmeyi birincil hedef olarak ortaya koyması nedeniyle başarılı bulmuş. Ayrıca projenin kullandığı çözümlerin böylesine küçük kasabadaki nüfusun bile birlikte çalışarak sürdürülebilir ve üretken bir çevre yaratmasına olanak sağlaması açısından önemli bulmuş.

“Przełomy” Diyalog Merkezi

Szczecin kentindeki Solidarity Square, 1970’de Sovyet rejimine karşı yapılan protestolar sırasında öldürülen 60 işçinin anısının yaşatıldığı mekan olması bakımından önem teşkil ediyor. Meydanın etrafındaki niteliksiz, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki saldırılardan sonra da yenilenmemiş. Yakın dönemde Szczecin Filarmoni Salonu’nun inşa edilmesi ile canlanmaya başlayan meydanda, KWK Promes Architecture tarafından tasarlanan “Przełomy” Diyalog Merkezi, meydana eski karakterini geri kazandırıyor. Yapının eğimli köşeleri zeminle bütünleşerek yeni bir kamusal mekan oluşturuyor. Jüri, kentin yakın tarihindeki acılı bir olaya şahitlik yapan meydanda üretilen bu projede kentlilerin “köklerini bulabileceği”ni belirtmiş. Projenin hem sembolik / anıtsal olabilmesi hem de günlük kullanım için uygun olabilmesini inovatif olarak değerlendirmiş.

Mansiyon ödülü alan projeler ise şöyle:

The Ring of Remembrance, THE NOTREDAME-DE-LORETTE INTERNATIONAL MEMORIAL, Ablain-Saint-Nazaire (Fransa)

Structure and Gardens, Brüksel (Belçika)

Heavenly Hundred Garden, Kiev (Ukrayna)

Barkingside Town Centre, Londra (Birleşik Krallık)

Özel Takdir Ödülü: Danimarka Belediyesi

Etiketler

Bir yanıt yazın