Talan Sırası Beyoğlu’nda!

Beyoğlu'na bağlı 6 mahalle, Bakanlar Kurulu kararıyla 'riskli alan' ilan edildi. Kararı değerlendiren Baysal ve Karakuş, riskli alan kararının süreci kolaylaştırmak için olduğunu söyledi.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Piyalepaşa, Piripaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, ve Kulaksız mahalleleri Bakanlar Kurulu tarafından ‘riskli alan’ edildi. 6 mahalleye yönelik karar dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu kararla birlikte, kentsel dönüşüme başlanması beklenirken, daha önce söz konusu 6 mahalleyle ilgili, Beyoğlu Belediyesi ile semt halkı ve Okmeydanı Çevre Koruma Derneği arasında mahkeme süreci yaşanmıştı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bu mahalleleri içeren projesi için “Okmeydanı’nı Champs-Elysées yapacağız” demiş, bu mahallelerdeki 30 ayrı ada üzerinde kentsel dönüşüm yapacaklarını açıklamıştı. Fakat olay mahkemeye taşınmış ve iptal edilmişti. Beyoğlu Belediyesi’nin yeniden hazırladığı plan da dernek tarafından yargıya taşınmıştı. Mahalle sakinleriyse, evlerinin bulunduğu arsaların Turgut Özal döneminde kendilerine satıldığını, mülkiyet haklarının belediye tarafından tanınmamasına tepki gösteriyor. Bölgeye ilginin yoğunlaştığını belirten mahalle halkı, Champs-Elysées yapacağız” diyen belediyenin zaten daha önceden satın aldıkları bu yerleri yeniden satmak için, kendilerinden fahiş fiyat istediklerini ve evlerini yeniden satın alacak maddi güçleri olmadığını belirtiyor. Belediye tarafından daha önce açıklandığı üzere, 1 milyon 650 bin metrekareyi kaplayan alanda tam 80 bin kişi yaşıyor.

Plan için riskli alan kararı aldılar
Okmeydanı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş, riskli alan ilan edilmesinin süreci kolaylaştırmak için olduğunu söyledi. Karakuş, “Biz bu plana karşı 5 ayrı dava açtık, hepsini de kazandık. Daha sonra ufak tefek değişiklikler yaparak planı yeniden yaptılar. Geçen yaklaşık olarak, bir ay önce itiraz dilekçelerini verdik. Bu planı hayata geçirebilmek için riskli alan kararı aldılar. Bunlar adım adım, planlı şekilde yapılan işler.Yeni Torba yasayla birlikte ruhsatı olamayan, yüzde 65’inin ruhsatsız olan yerlerin riskli alan ilan edilmesi kararı var. Torba yasanın değişmesi için de, Ankara’ya gittik ve partilerin grup başkanlarıyla görüştük. CHP Anayasa Mahkemesi’ne verdi, oradan çıkacak kararı bekliyoruz.” diye konuştu.

Belirsizliklerle dolu
Hukuki olarak haklarını aramaya devam edeceklerini ifade eden Karakuş, Okmeydanı planının belirsizliklerle dolu olduğunun altını çizdi. Karakuş, “Riskli alan kararına dava açacağız. AYM’den kararın geri döneceğini düşünüyoruz, çünkü hukuka uygun değil. İstanbul’un diyebilirim ki yüzde 70 ruhsatsız, hep eski yapılar, eskiden ruhsat denen bir şey yoktu. Taksim’den Elmadağ’a olan kısım, her yeri riskli alan ilan edip kolaylıkla istedikleri uygulamaları yapmaları mümkün. Okmeydanı planı belirsizliklerle dolu, belirsizliği esas alan, ucu açık, keyfiyete yol açabilecek bir plan. Bu planı hayata geçirebilmek için bu kararları alıyorlar.” şeklinde konuştu.

Karar sürpriz değil
Konuyu değerlendiren bağımsız araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal, yaşananların sürpriz olmadığını söyledi. Baysal, “Böyle bir şeyi bekliyorduk. Artık riskli alan kararları, hiçbir şekilde riskle ve afetle alakası olmayan kararlar. Tamamen dönüşüm alanları için, sermayeye yatırım alanları açmak üzere ilan edilir oldu. Haliçport projesi var, etki alanındaki mahallelerin yarın bir gün dirileceği çok belliydi. Bunun için de Haliç Dayanışması, mahallelerle birlikte mücadeleyi, muhalefeti örmeye çalıştı. Fakat, maalesef, mahallerde karşılaştığımız şöyle bir şey var: Bu çığ başlarına gelmeden, inanamıyor insanlar. Bu riskli alan kararı çok belli, sermaye girecek, lüks projeler girecek, mahalle yıkımları gelecek. Baktığınız zaman mega projelere, bunun için mücadelenin bütünleşmesi, gerekiyor. Bunu senelerdir söylüyoruz ve haklı çıkıyoruz. Riskli alan kararları ve arkasından acele kamulaştırma kararları geliyor. Bunlar çok olağanlaştırıldı, yani biriyle baş edemediler mi, acele kamulaştırma çıkartıyorlar. Son yasa değişikleri, riskli alan kararları, daha önce kazanımlarımızı yok edecek şekildeydi, torba yasa. Mücadele çok daha zor geçecek. Bu nedenle bir fiil olarak mücadelenin bütünleşmesi gerekiyor” dedi.

6 mahalle nerede kalıyor?

Fetihtepe Mahallesi:Riskli alan edilen Fetihtepe Mahallesi, Okmeydanı’nda E-5 karayolunun paralelindeki Şark Kahvesi diye anılan Halıcıoğlu Yan Yolu Caddesi’nden Kulaksız’a ve Hasköy Mezarlığına kadar uzanan mahalle ve sokakları kapsıyor.

Kaptanpaşa Mahallesi: Kaptanpaşa Mahallesi ise, Piyalepaşa Bulvarı ile Kulaksız arasında kalıyor.
Keçecipiri Mahallesi: Keçecipiri Mahallesinin sınırlarını, Hasköy sahilinden Aynalıkavak Kasrı, Kulaksız ve Hasbahçe oluşturuyor.
Piripaşa Mahallesi: Hasköy’de Rahmi Koç Müzesi’nin bulunduğu yerden Hasköy Musevi Mezarlığına uzanan yerleşimi içeriyor.
Piyalepaşa Mahallesi: Fatihsultan Caddesi, Piyalepaşa Bulvarı ve Halıcıoğlu Yanyolu Caddeleri arasında yer alıyor.
Kulaksız Mahallesi: Kasımpaşa semti merkezinin bir kısmını sınırları içinde bulunduruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın