Norrebro’nun Ruhu

Danimarkalı peyzaj mimarlığı ve şehir planlama ofisi SLA, uluslararası bir yarışma kapsamında, Kopenhag'ın Norrebro bölgesindeki Hans Tavsens Park'ı ve çevresini, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençli bir mekan olarak yeniden tasarladı.

Yarışmanın amacı, yerleşimin hidrolojik, biyolojik ve sosyal ekosistemlerine fayda sağlayacak projelerin geliştirilmesiydi. Kazanan proje “Soul of Norrebro”, su taşkınlarını toplayıp kontrol altına alan, toplanan suyu  temizleyen, iklim değişikliğine adapte olabilecek bir sistem sunuyor. Seçilen alan, Hans Tavsens Parkı ve bu parkı Peblinge Gölü’ne bağlayan Korsgade isimli caddeyi kapsıyor.

Norrebro, görece düz arazi yapısı ve su kıyısında bulunması nedeniyle şiddetli yağmurların etkilerine açık bir yerleşim. Ana caddeleri ve binaların bodrum katlarını su basması yaygın bir durum. Fazla su, sokaktan topladığı kir birikintileriyle birlikte, Kopenhag’ın üç gölünden biri olan Peblinge Gölü’ne akıyor.

SLA’nın “The Soul of Nørrebro” isimli projesinde, park ve göl, bitki ve su havzalarından oluşan alanlarla birbirine bağlanarak bir yeşil-mavi koridor oluşturuluyor. Amaç, yerel mikroklimayı geliştirmek ve sel baskınlarını önlemek için doğal çözümlerden yararlanmak; aynı zamanda doğal çevreyle iç içe olan ve yaratıcı aktiviteler içeren bir sosyal çevre oluşturmak.

Projeden bazı temel öneriler şöyle:

-Kentsel atıkları da toplayarak akan yağmur suyunun, Korsgade Caddesi’nde yapılması tasarlanan bitkilendirilmiş su kanallarında yavaşlatılıp filtrelenerek Peblinge Gölü’ne dökülmesi.

-Bölgedeki Hans Tavsens Parkı’nda çeşitli spor aktiviteleri için yapılacak alanların, yağmur yağdığında su toplama havzası görevi görmesi.

Uygulaması 2019’da başlatılıp 2022’de tamamlanması öngörülen projenin yerleşimin yoğun olduğu kentsel alanlarda sel baskınları ve taşkınları önleme ve aynı zamanda kentin sosyal-kültürel hayatını canlandırma konusunda diğer kentlere örnek olacağı düşünülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın