Üniversite Kampüsünde Teorinin Pratiğe Dönüştüğü Çalışma

İsviçre'deki Lozan Politeknik Okulu'ndan öğrenciler, akademisyenler ve mimarlar 5 günlük atölye çalışması kapsamında birlikte daha sonra geliştirmek üzere bir "ilk yapı" inşa ettiler.

“House 1”, École Polytechnique Fédérale de Lausanne’dan 1. sınıf öğrencileri, akademisyenler, mimarlar ve bilim insanlarının, ALICE (Atelier de la Conception de l’Espace) tasarım labaratuvarı kapsamındaki ortak çalışmaları sonucu, gerçekleştirilmiş bir proje. ALICE, araştırmalarını pratikler üzerinden yürüten bir çalışma grubu. 3 temel konu üzerinden hareket ediyorlar: Tasarım aracılığıyla araştırma, interdisipliner araştırma, lisans ve yüksek lisans düzeyinde yenilikçi öğretim methodları uygulama ve geliştirme. House 1, teorinin pratiğe döküldüğü; beraber düşünme, uygulama imkanlarının hayata geçirildiği bir çalışma.

Nisan’da yapılan 5 günlük yoğun bir atölye çalışması sonucu ortaya çıkan strüktür, gelecekte geliştirilmek üzere bir “ilk-yapı” sunuyor. İnşa “balon çerçeve” (balloon frame) denilen hafif malzemelerin kullanıldığı yöntemle ahşaptan yapılmış. Projede yaklaşık 200 öğrenci, 12 atölye yürütücüsü ve bir ağaç işleri mühendisi birlikte çalışmış. Strüktür, okul kampüsünün içinde inşa edilmiş.

Yoruma açık ve ilerisi için olanaklar barındıran House 1’in fikir sürecinde, her bir gruptan “barınak” veya mekanlar arası geçişleri sağlayan merdiven, veranda, antre gibi “bağlantı noktaları” tasarlamaları istenmiş. Sonuç olarak birbirinden farklı konseptlerin bir araya geldiği, iç içe katmanlı bir görüntü oluşturan strüktür ortaya çıkmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın