Ani Antik Kenti Artık Dünya Mirası

Ani Antik Kenti, bugün İstanbul'da düzenlenen 40. UNESCO oturumunda yapılan oylamada, kalıcı dünya miras listesine resmen girdi.

40. UNESCO toplantısının bugün İstanbul’da yapılan oturumunda, Ani Antik Kenti’nin adaylığı değerlendirildi. Ülke temsilcilerinin kararıyla Ani Antik Kenti, UNESCO kalıcı miras listesine kabul edildi.

Kararın ardından söz alan Türkiye temsilcisi, Ermenistan temsilcisinin kendilerini tebrik ettiğini belirtti, temsilciye teşekkür etti.

Türkiye: Karar gelecek için umut

Türkiye temsilcisi yaptığı konuşmada, Ani Antik Kenti’nin, Türkiye sınırları dahilinde dünya miras listesine giren 16. Bölge olduğunu belirtti, UNESCO’nun kararının ‘tolerans, çeşitlilik ve diyalog’ yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi. Temsilci sözlerine şöyle devam etti: ‘Anadolu kültür ve medeniyetlerin mezarlığı değil müzesi. Bu kararla gurur duyuyoruz. Bugün geleceğe dair umut yaratan önemli bir karar verdik.” Temsilci, Gürcistan, İran ve Ermenistan’ın da karar aşamasında rol almasının önemine değindi, kararın iyileşmeye dair bir umut taşıdığını belirtti; “medeniyet ve kültürün şiddet ve tatsızlığa üstün gelecektir” ifadelerini kullandı.

Ermenistan: Ani tüm insanlığa aittir

Türkiye temsilcisinin ardından söz alan Ermenistan temsilcisi, tarihi değerlerinin büyük kısmı ülke sınırları dışında olan Ermenistan için kararın öneminden söz etti. Ortaçağ Ermenistan’ının başkenti olan Ani Antik Kenti’nin Ermenistan için bir mücevher olduğunun altını çizen temsilci, ‘ Ani sadece bir ulusa değil tüm insanlığa aittir” dedi.

Ani Antik Kenti’nin Türkiye’de kültürel miras listesine alınan ilk Ermeni eseri olduğunu hatırlatan temsilci, ‘Eminiz ki sonuncusu olmayacak’ ifadelerini kullandı.

UNESCO, bugünkü toplantıda listeye aday olan 27 bölgenin kalıcı listeye girip girmeyeceğini oyladı.

Ani Antik Kenti, 2012 yılında geçici listeye girmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın