Karbondioksiti Taşa Çeviren Çevreci Proje

İzlandalı bilim insanları üzerinde çalıştıkları projeyle, karbondioksitin çevreye verdiği zararları azaltma ve iklim değişikliği ile savaşma konusunda farklı bir yöntem izliyorlar.

İzlandalı bir grup mühendis ve bilim insanından oluşan ekip proje üzerinde 2007 yılında beri çalışıyorlar. CarbFix isimli proje ile ilgili geçtiğimiz haftalarda Science dergisinde yaptıkları yayın, bilim dünyasında büyük bir ilgiyle karşılandı.

Proje temelinde, enerji santrali vasıtasıyla karbondioksitin suyla karıştırılıp daha sonra bazalt kayalıkların derinine enjekte edilmesinden oluşuyor. Suyla karbondioksitin karışımı oldukça asidik bir sıvıya dönüşüyor. Kayalıkların içine nakledildiği zamanda bazalt çözünerek ortaya kalsiyum, demir ve magnezyum çıkıyor. Ortaya çıkan metallerin karbondioksit ile birleşmesinden kalsit ya da kalsiyum karbonat oluşuyor.

Proje ekibinden Sigurdur Gislason, “Genel kanı karbondioksitin minarelleşmesinin on binlerce yıl sürecek olması yönünde. Biz bunun 2 sene içerisinde olabileceğini gösterebiliriz. Karbondioksitin minarelleşmesi, onu saklamanın en güvenli yolu” diyerek projenin olumlu yönlerini özetliyor.

Projenin en büyük dezavantajlarından birisi süreçte çok fazla su ihtiyacının ortaya çıkarması. 1 ton karbondioksit için 15-25 ton su gerekiyor. Proje ekibi bu sıkıntının önüne geçmek için günlük kullanıma uygun olmayan suların örneğin okyanus suyunun kullanılmasını öneriyorlar.

Proje ekibi 2014 yılından beri yılda 10.000 ton karbondioksiti nakletmeyi başarmışlar, hedeflerinde bunu 2 katına çıkarmak var.

Proje henüz başlangıç aşamasında olduğu için çevre kirliliği ve küresel ısınmaya negatif yönde ne gibi etkileri olabilir, bunu zaman gösterecek.

CarbFix ile ilgili bütün teknik detaylar https://www.or.is/english/carbfix-project#page-7214 adresinden incelenebilir.

Kirli Havadan Tuğla

Bu haber üzerine Pekin’de kirli havayı toplayıp tuğla yapan sanatçıyı da hatırlamak da fayda var.

Etiketler

Bir yanıt yazın