Gelenekten Geleceğe İz

KTÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü kültürel etkinlikleri kapsamında geleneksel olarak düzenlenen tasarımın buluşmalarının dördüncüsü 28-29 Nisan 2016 tarihleri arasında Tanju Özelgin ve Adnan Serbest'in katılımları ile düzenlendi.

Bu yıl ki tasarım buluşması Trabzon Mobilyacı İşadamları Derneği işbirliğiyle, Doğu Karadeniz kültürü odaklı “Gelenekten Geleceğe İz” teması ile gerçekleştirildi.

Bu tema aracılığıyla Doğu Karadeniz bölgesinin kültürel çeşitliliğinin mobilya tasarımına nasıl yansıtılabileceği, düzenlenen etkinlik kapsamında irdelendi. İki gün boyunca süren etkinliğin, birinci gününde gerçekleşen seminer programı ile katılımcılara konu ile ilgili bir farkındalık kazandırılması hedeflendi.

Seminer etkinliğinin ilk bölümü çağrılı konuşmacılarından Yrd.Doç.Dr. Reşat Sümerkan’ın, Doğu Karadeniz’e özgü süslemelerin mimari, mobilya ve el sanatlarında ki yansımalarını “Her Yerde Süs Var” başlıklı sunumu ile başladı.

Ardından, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Grafik ve Fotoğraf Bölüm Şefi Kevser D. Kalaycı, “Trabzon Mimarisinin Modaya Yansıması” adlı defile sunumu ile Doğu Karadeniz geleneksel mimari öğelerinin kıyafetlere ve aksesuarlara dönüşüm hikayesini anlattı.

Seminer etkinliğinin ikinci bölümünde ise, davetli tasarımcılar, Tanju Özelgin ve Adnan Serbest, kültüre bakış açılarını yer, bağlam, zaman arakesitinde katılımcılara aktardılar.

Seminer etkinliğinin ardından, Tanju Özelgin ve Adnan Serbest’in yürütücülüğünde gerçekleşen atölye çalışmalarına geçildi.

12 gruptan oluşan, toplam 120 öğrencinin katılımı ile gerçekleşen atölye etkinliği bir buçuk günde tamamlandı. Atölye etkinliği süresinde her grup, Doğu Karadeniz kültürü bağlamında belirledikleri kavramları tartışarak, geliştirdi ve mobilya tasarımlarına yansıttılar. Bu süreç, tasarımcı kritikleri doğrultusunda ilerledi.

Atölye çalışmaları sonuncunda öğrencilerin tasarlamış oldukları sonuç ürünler, maket, dijital ve sözlü sunumlar eşliğinde, jüri ve geniş bir izleyici kitlesi önünde sunuldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın