Deniz Kabuğumsu Ahşap Pavyon

Stuttgart Üniversitesi'nden araştırmacılar, kabuklu deniz canlılarının biyolojik yapısını taklit ederek yaptıkları ahşap levhaları robotik tekstil teknolojisiyle birbirine dikerek bir pavyon tasarladılar.

Stuttgart Üniversitesi’nden Sayısal Tasarım Enstitüsü (The Institute for Computational Design) ile Yapı İnşaası ve Tasarımı (The Institute of Building Structures and Structural Design), robotik tekstil teknolojisiyle ince ahşap levhaları birbirine dikerek bir pavyon tasarladılar. Pavyon, mimari ölçekte ahşap elemanlar için endüstriyel dikişin kullanıldığı ilk örnek. Mimarlıkta sayısal tasarım, simülasyon ve üretimin potansiyellerini gösteren proje; mimar, mühendis, biyolog ve paleontolojistlerden oluşan interdisipliner bir ekip tarafından tasarlanıp uygulandı.

Ahşap levha kabuklarının tasarımı için, daha önce deniz kestanelerine dair yapılan araştırmanın bulguları, ahşap levhaların inşası için yeni metodlar geliştirilmesine ön ayak olmuş. Projede doğal yollarla parçalara ayrılmış kabuk strüktürleri, Stuttgart Üniversitesi mimar ve mühendisleri; ve Tübinden Üniversitesi biyologlarından oluşan bir ekip atarafından analiz edilmiş. Echinodermata taksonomik şubesinin aynı türü olan deniz kestanesi ve kum doları (sand dollar) canlılarının morfolojik özellikleri, bütüncül bir tasarım sürecine aktarım için uygun bulunmuş.

Pavyon, önceden robotik dikiş metoduyla hazırlanmış 151 parçadan oluşuyor. Tasarım, üniversite kampüsünün arazi özelliklerine de yanıt veriyor. Bu disiplinler arası çalışma, sadece verimli malzemeyle yapılmış performatif hafif strüktürleri teşvik etmekle kalmıyor; aynı zamanda yeni mekansal özelllikleri keşfediyor ve ahşap mimarisinin kullanım olanaklarını genişletiyor.

Stuttgart Üniversitesi’nin sitesinde projeyle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın