Şangay’ın Merkezinde Direnen Bir Gecekondu Mahallesi

Şangay'ın bir köşesinde, etrafı duvarla çevrili, içi çöp ve enkazla dolu dünyanın en değerli yerlerinden biri bulunuyor.

Şangay’ın Guangfuli mahallesi gayrimenkul yatırımcılarının adeta gözdesi. Emlak piyasasındaki değeri hızla yükselen arazi şu an yatırımcıların kabusu olmuş durumda.

Yaklaşık 16 yıldır yerel yönetimin yeni inşaat için araziyi tahliye etmeye çalışmasına rağmen orada yaşayan insanların yüzlercesi harabe halindeki evlerinden taşınmayı reddediyor.

Mahalle sakinleri yatırımcıların evlerin değeri olan parayı kendilerine ödemeyeceğini öne sürüyorlar.

Arazi sahibi kim? Bu ikilem Çin’in yarı liberal mülkiyet rejiminde temel ve çözümlenmemiş bir sorun.

Guangfuli çevresindeki alanlarda milyon dolarlık apartman kuleleri yükselirken bölge sakinleri derme çatma bir yaşam sürdürüyor. Köhne haldeki arazi adeta bombalanmış gibi görünüyor.

Bölge sakinleri moloz ve çöp arasında sıkışmış plastik köpük kutularda sebze yetiştirirken, aynı zamanda birçok pencerede cam olmadığı için ve duvarlardaki oyuklar yüzünden kışın çok üşürken yaz aylarında da çok fazla sıcağa maruz kalıyorlar.

Birçok evin duvarında yıkım ekipleri tarafından Çin alfebesiyle yazılmış “yıkım” anlamına gelen “chai” kelimesi bulunuyor.

Uzun zamandır kardeşi ve ailesi ile birlikte annesinden miras kalan üç katlı küçük bir apartman dairesinde yaşayan Luo Baocheng, yatırımcı Xinhu Zhongbao’nun evin değeri olan ücreti ödemeyi reddettiğini ve mülkiyet hakkı belgesi vermeyeceğini söylerken, 32 yıldır burada yaşadığını ve bunun da kendisini mal sahibi yaptığını sözlerine ekliyor.

Bölgedeki emlakçılar Guangfuli çevresindeki arazide ortalama fiyatların metre başına 12 bin dolar olduğunu ifade ediyor. Şangay emlak fiyatlarının hızlanması -bir önceki yıla göre Mart ayında yüzde 25 gibi bir artış- Guangfuli üzerindeki anlaşmazlığı şiddetlendiriyor.

Bölge sakinleri, yatırımcıların evlerini Jiading semtindeki yeni dairelerle takas yapmalarını teklif ettiklerini öne sürüyor.

Putuo yerel yönetimi, yıkım ile oradaki insanların daha iyi bir yaşam sürmelerini amaçladıklarını ifade ederken yatırımcı Xinhu Zhongbao ise konuya ilişkin herhangi açıklama yapmıyor.

Yerel hükümet tarafından önerilen tazminatla beraberindeki genel hoşnutsuzluk, bölge sakinleri tarafından protestolara yol açtı ve insanlar, satın alma teklifini kabul etmeyip oldukları yerde kalmaya devam ettiler.

Nihayetinde bu durum, otoyollar ve yaya yollarının ortasındaki küçük evlerin olduğu mimari bir başarısızlıkla sonuçlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın