Tarihsel Süreç İçinde Bankalar Caddesi (Voyvoda Caddesi) ve Günümüzdeki Yapıları

Nevnihal Erdoğan, Oya Şenyurt ve Vedia Dökmeci’nin birlikte kaleme aldığı "Tarihsel Süreç İçinde Bankalar Caddesi (Voyvoda Caddesi) ve Günümüzdeki Yapıları" başlıklı kitap, Kocaeli Üniversitesi Vakfı tarafından yayınlandı.

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ve Doç. Dr. Oya Şenyurt ile İTÜ emekli öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedia Dökmeci’nin birlikte kaleme aldığı kitap, eski adı Voyvoda Caddesi olan Bankalar Caddesi’nin tarihini, mekansal bağlamda inceliyor.

Kitabın tanıtım metni şöyle:

Bankalar Caddesi’nin kent ve mimarlık tarihi bağlamında incelenmesini hedeflemiş olan bu kitap, Galata-Bankalar Caddesi ilişkisine bağlı olarak şimdiye kadar söylenen ve söylenmeyenleri bir araya getirerek, cadde hakkındaki bilgilerin arşiv kayıtları, gazeteler, çizim ve fotoğraflarla yeniden değerlendirilmesini amaçlamıştır. Caddedeki yapıların rölövelerini ve fotoğraflarını içeren bir katalog ayrıca bina özelinde bazı tespitlerin yapılmasına olanak sağlanmıştır. Kent içinde tarihi öneme sahip bir caddenin sakinlerinin gündelik yaşamının, kentin diğer parçaları ile yakın veya uzak ilişkileri, etkileşimlerine ilişkin tarihsel süreç; kitapta yapı ve kent mekanı kullanımı bağlamından ele alınmıştır. Caddenin, İktisat Tarihi açısından önemi Mimarlık Tarihi açısından da önemini destekler niteliktedir. Bankalar Caddesi’ndeki hanların varlığı; onları inşa ettiren sarraf, tüccar, banker ünvanları ile anılan kişilerle, banka ve hizmet sektöründe yer alan diğer kurumlara bağlıdır. Dolayısıyla, finansın merkezi ve kapitalin kullanımının yönlendirildiği caddedeki hanlar; ekonominin tarihinin yazılmasını sağladığı gibi yapılar ve mekanlar da işlevleri gereği; Türk Mimarlık Tarihi’nin önemli bir dönemine ışık tutmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın