Büyük Amerikan Şehirlerinin Ölümü ve Yaşamı

Jane Jacobs'ın orijinal ismi "The Death and Life of Great American Cities" olan kitabının Türkçe çevirisinin tanıtım metninden...

Güzel bir sokağın ya da parkın şehirde yaşayanlara nasıl bir yararı vardır? Şehrin sokağında yürüyebilme isteği ile otomobil sürme isteği bağdaşabilir mi? Şehirlerde çeşitliliğin sürmesinin koşulları nelerdir? Çöküşe yol açan veya beraberinde yenilenmeyi getiren kuvvetler hangileridir? Sağlıklı bir şehir hayatı için ne gibi planlama taktiklerine başvurulabilir?

Yüzyılın belki de en devrimci değişikliklerinin, dünyayı irdelemek için kullandığımız zihinsel yöntemlerde gerçekleştiğini söyleyen Jane Jacobs, şehir planlaması alanında da benzer bir paradigma değişiminin gerekliliğine dikkat çekiyor. Şehirleri basit problemlerden ziyade örgütlü karmaşıklık problemleri olarak ele alarak, süreçler üzerine düşünerek, tikelden genele doğru akıl yürüterek, ortalama niceliklerin nasıl işlediğini anlamak için ortalama dışı niceliklere bakarak içinde yaşadığımız şehirlerin gerçekten nasıl işlediğini anlayabileceğimizi ve böylece bu işleyişi daha iyi hale getirebilecek stratejileri saptayabileceğimizi söylüyor.

Amerikan şehirciliğindeki tarihsel gelişmelerin kusursuz ve sorunsuz olduğunu varsayarak, sorgusuz sualsiz aynı yolu tutanlar için çok değerli derslerle dolu olan bu kitap, açık ve berrak sosyal tercihleri sayesinde bugün de anlamını koruyan bir klasiktir.

Etiketler

Bir yanıt yazın