Hopkins Architects’ten İstanbul’da Konut Projesi

Merkezi Londra'da bulunan Hopkins Architects, Hindistan'dan Hollanda'ya, Birleşik Krallık'tan Almanya'ya, Kıbrıs'tan Yunanistan'a, Japonya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne pek çok ülkede onlarca uluslararası proje hayata geçirmiş bir mimarlık ofisi.

Hopkins Architects’in Türkiye’deki ilk projesi ise Zekeriyaköy‘deki KÖY projesi. KÖY Projesi’nin başında, grubun mimarlarından Simon Fraser bulunuyor. 

Projenin sorumlusu Simon Fraser, KÖY’ün tasarımı için İstanbul’a davet edildiğinde araştırmaya Bebek ve Arnavutköy gibi semtlerdeki yalıları inceleyerek başlamış.

Bu semtlerdeki insan ölçeğindeki yapılaşmanın getirdiği doğal dinginliği projelerinde yorumlamış.

KÖY projesinde Siyahkalem ekibiyle çalışan Fraser, Pars Kibarer ve Sinan Yöney ile tasarımlarını iyileştirme konusunda toplantılar yapmışlar.

Pars Kibarer sayesinde Sedad Hakkı Eldem’in işleri ile tanışan Fraser, kendisinin geleneksel Türk Evleri’ni modern yorumlayışı mimari çizgisinde esinlendiği önemli bir ilham kaynağı olmuş.

Türk mimarisinde binaların genişleyen cepheleri, cumbaları ve saçakları ile zenginleştirilmiş modülerlik dikkatimizi çekti. Biz de bu yaklaşımı modern detay ve malzemeler ile takip ettik. Modülerliğin son katmanında da 19. yy cam işleme sanatını kopyalayan küçük parçalı cephe giydirme elemanları ile ince bir dokunuş yaptık. Geleneksel olarak yapıların hem plan hem de kesitlerde yüksek derecede simetriye sahip olmasına rağmen, birlikte oluşturdukları dizilerde asimetrik şekil ve formlarla bütüne zenginlik kattığını gözlemledik.

Etiketler

Bir yanıt yazın