Ufak Ev Hareketi

ABD'de 2008 sonrası kendi küçük sektörünü oluşturacak kadar palazlanan "tiny house" dalgasının alternatif konut arayışının Amerikanlaşmış hali olduğu söylenebilir. Yine de, ufak evler Amerikalıların büyük konut yükünden ne kadar sıkıldığını gösteriyor.

Tumbleweed Tiny House şirketinin yaptığı bir ev.

40 metrekareden küçük olan ve zaman zaman tekerlekler üzerinde taşınabilen evler ABD’de ilk olarak 2000’li yılların başında ortaya çıkmış. 2008 krizinin ardından ise ufak evlere talep oldukça artmış. Şimdilerde Tiny House Movement/ Ufak Ev Hareketi olarak adlandırılan bu yeni akımın yaygınlaşmasında konut kredisinin getirdiği borçlardan sıkılan bir kuşağın daha sürdürülebilir ve ucuz bir yaşam alanı arayışının etkili olduğu söylenebilir.

Şehir içinde ev almanın, özellikle tek yaşayan ve çalışan yetişkinler için mümkün dahi olmaması ise bir diğer neden. Fakat bu minik evler ne kadar yaygınlaşırlarsa yaygınlaşsınlar, henüz ciddi bir alternatif olarak şehirlerde var olamıyorlar. Tabi ki en büyük neden yüksek arsa fiyatları; tekerlekli hale geldiklerinde ise recreational vehicle/rekreasyon aracı sınıfına sokulan bu evlerin şehir içinde bulundurulması yasak. Bu ise ufak evlerin hafta sonu evi olarak kullanılmasına veya ufak ev sahiplerinin kır yaşamını seçmesine neden oluyor.

İnşaat sektörüyle ve yılların şehircilik geleneğiyle henüz tam olarak bağdaşmasalar dahi, “ufak ev” severlerin sayısı her geçen gün artıyor. İnternette, ev sahiplerinin küçük evlerinin önünde gülümseyerek poz verdikleri pek çok fotoğraf bulunabiliyor. “Ufak evler” şimdiden kendi sektörlerini yaratmış bile, sizin için küçük evinizi inşa eden şirketler tabiki varlar.


Modern estetiğe daha yakın, profesyoneller tarafından siparişle inşa edilen ev modelleri de piyasada mevcut

Amerika’nın bazı yerlerinde turizm sektörüne sızan bu ufak evleri Airbnb’den kiralama şansına da sahipsiniz. Küçük bir tiny house köyü kuran Teksaslıların arasına katılmak isterseniz buradan başlayabilirsiniz.


Teksas’taki küçük evlerden oluşan köyden bir görüntü

Bunun yanında kendi evini kendi inşa etmek isteyenler için internette pek çok “Ufak bir ev nasıl inşa edilir?” videoları ve dersleri de var. Sketch-up’ta kendinize nasıl küçük bir ev çizebileceğinizi öğrenmek için şu videoyu takip edebilirsiniz:

Biraz daha araştırdığınızda ise, bu yaşam şeklini seçenler veya daha fazla bilgi edinmek isteyenler için  pek çok site karşınıza çıkıyor. Bu sitelerde kendi evlerini inşa eden “ufak ev” sahipleri bize deneyimlerini aktarıyorlar. Ayrıca komüniteler oluşturan “ufak ev” sahipleri birbirlerinin deneyimlerini ilk elden öğreniyor ve gerektiğinde birbirlerine destek oluyorlar. Hareket bu açıdan, mimarsız bir mimarlığın bilgisinin internet üzerinden paylaşıldığı daha anonim ve erişilebilir bir konut fikrine işaret ediyor. Çoğu ev inşası hikayesinde, ev sahipleri etraftaki malzemeleri tekrar kullanıma sokuyor, dönüştürüyor; enerji ihtiyacını karşılamak içinse alternatif yöntemler tercih ediliyor.

Diğer yandan; fikrin politik ve alternatif bir duruş önermesi kadar ufak bir kaçamak olarak kalması da mümkün. Doğa içinde inşa edilmiş pek çok küçük evin fotoğraflarının yüklenip paylaşılabildiği Cabin Porn internet sitesinin ismi işte belki de tam bu noktada konunun ne kadar tatlı bir fantezi veya ne kadar politik ve alternatif bir öneri olduğuna dair soru sorduruyor. ABD yönetiminin de bu tekerlekli ufak evlerin hoş bir fantazi olarak kalması ve fazla abartılmaması gerektiği görüşünde olduğu ve evleri “recreational vehicle” sınıfına sokarak, kalıcı konut olarak kullanılmalarını engellemeyi amaçladığı söyleniyor.


The Toledo Museum of Art’ın 2012’deki “Small Worlds” sergisi için üretilen ve ardından açık arttırmaya çıkan ev.

“Ufak ev”lerin ne kadar alternatif olabileceği tartışılır -kapitalist ekonomik sistemin pek çok yeni fikri son hızla kendi kalıbına döküp bize tekrar sunduğunu hepimiz biliyoruz-  ancak şüphesiz küçük evler bir alternatif arayışının temsili olarak bile kayda değer sayıda insanın ilgisini çekmeye devam ediyorlar. 

Etiketler

Bir yanıt yazın