Havagazı Fabrikası’nın Alan Tescili Kaldırıldı

Tezcan Karakuş Candan "Havagazı Fabrikası yeni bir rant süreci ile karşı karşıya. Ankara 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun alan tescilini kaldıran kararını yargıya taşıyacağız" dedi.

Havagazı Fabrikası ve Alanının eski görüntüsü

Mimarlar Odası Ankara Şubesinde yapılan basın toplantısında Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan 1929 yılından yapılan Cumhuriyet’in ilk sanayi yapılarından biri olan ve bir bölümü 2006 yılında tescil kararı kaldırılarak yıkılan Havagazı Fabrikası’nın, alan tescilinin kaldırıldığını kaydetti. Candan, Havagazı Fabrikası alanında yaşanan son gelişmeyi şöyle aktardı:

Bu süreçte de geçtiğimiz yıl Torunlar İnşaatın alana AVM yapması gündeme gelmişti. Torunlar İnşaat böyle bir  durumun olmadığına ilişkin açıklama yapmıştı. Sonra bir dönem dört emsalli bir proje yapıldı. Sonra dava açıldı proje iptal edildi. Şimdi de Maltepe Havagazı Fabrikası alanının Ankara 1 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 04.02.2016 tarih, 3041 sayılı kararı ile tescil kaydının kaldırıldığı ve bahse konu kararla tescil kararı kaldırılan söz konusu taşınmazda bulunan Maltepe Havagazı Fabrikası alanında yer alan fabrika bacalarının şiddetli lodos nedeniyle yıkılması talep edilmekte. Endüstri mirası olan Havagazı fabrikasının ayakta kalan bacalarının korunması gerekiyor.  Bu alanda  atölyeler, depolar silolar ve işçi lojmanları da bulunuyor bunlarında korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor.Davamız devam ederken alanın tescilini kaldırılması kabul edilemez.

Kaygılıyız 

Alan tescilinin kaldırılmasıyla Cumhuriyetin sanayi tanıklarından olan endüstri mirasının ranta açık bir alan haline gelmesinden kaygı duyduklarını belirten Candan, şunları söyledi:

Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi arasında plan yapma hiyerarşisinde bir karmaşıklık var. Aralarında plan yapma süreçlerinden kaynaklı bir gerilim olduğunu hissediyoruz. Kimin ne yaptığı belli değil. Cumhurbaşkanı anayasayı tanımıyor, bakanlıkla büyükşehir belediyesi de plan hiyerarşisini tanımıyor. Dolayısıyla sıkıntılı bir süreç yaşanıyor ve kent yönetilemez hale geliyor. Müdahale edilemeyen bir süreçle karşı karşıyayız. Bu plan hiyerarşisi ve bu karmaşıklık içinde Havagazı Fabrikası ranta teslim edilmek isteniyor.  Alanın tescilinin kaldırılmasını yargıya taşıyacağız. 4 Şubat 2016 tarihli 3041 sayılı kararı Koruma Kurulu’ndan istedik ,iptali için dava açacağız. Yeni bir rant süreci ile karşı karşıyayız.

Ankara Yönetilemez Durumda  

Candan, EGO hangarların yaşanan sürecin de yine plan hiyerarşisindeki karmaşıklığın bir sonucu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 

EGO hangarları Büyükşehir Belediyesi’nin hemen yanındaydı, biz bu binalarla ilgili tescil başvurusu yaptık. Tescil başvurusu sürecinde hangarlar yıkıldı. Hangarlar  yıkılmış olmasına rağmen Koruma Kurulu, kurumlardan 45 gün içinde görüş istedi. Öte yandan bu kenti yöneten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2015 yılında ‘EGO hangarları yerini haberimiz olmadan almışlar, elimizden uçuvermiş tapularının kendilerinin üstüne almışlar’ diye açıklama yapmıştı. Kendi alanı içinde bir yerin alındığını bile bilmeyen biri bu kenti yönetemez. Bu süreç Kavaklıdere’de Avusturya ve Rusya Sefareti arasındaki alanda da yaşanıyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı 4 emsalli bir plan yapıyor. Büyükşehir Belediyesi buna dava açıyor ve daha sonra aynı alana plan değişikliği yapıyor. Planı kim yapıyor, emsali kim veriyor, kim dava açıyor belli değil. Kentte planlama süreçleri birbirine karıştığı için kent yönetilemez durumda kimin nerede ne yaptığı belli değil.

Etiketler

Bir yanıt yazın