“Ne Kadar Çok Şeyden Beslenirseniz, Mimari Tasarımınız O Kadar Renkli Olur”

Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel, son 5 yılda imza attıkları, bitmiş ya da yapımı devam eden 8 ayrı projenin detaylarını anlattı.

Her ay farklı mimar ya da mimarların, deneyim ve görüşlerini paylaşması ve projelerin tasarım süreçlerinde neler yaşandığını anlatması amacıyla düzenlenen ‘Kalebodur’la Mimarın Mutfağı’ toplantı dizisinin ilk konukları; Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel oldu.

Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın kurucu ortakları Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel’in, 22 Mart Salı günü Kaleseramik Binası, İbrahim Bodur Konferans Salonu’nda deneyimlerini aktardığı söyleşiye, mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri büyük ilgi gösterdi. Kendi ofislerinin mutfağını öğrencilere açan Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel, geleceğin mimarlarına şu tavsiyede bulundu: “Sizin beslendiğiniz birçok kanal var. Bunları meslek hayatınıza taşımanız gerekiyor. Sanat tarihi dersi alıyorsunuz. Belki felsefe, edebiyat okuyorsunuz. Ne kadar çok şeyden beslenirseniz, mimari tasarımınız o kadar renkli olur. Ayrıca dayanağı da olduğu gibi, çok da heyecan verebilir.”

Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel, son 5 yılda imza attıkları, bitmiş ya da yapımı devam eden 8 ayrı projenin detaylarını anlattı. Hakan Demirel, “Her projenin kendine ait iyilikleri, sorunları ve potansiyelleri doğrultusunda, farklı tamamlanma ve çalışma süreleri ortaya çıkıyor” diyerek, örnek olarak gösterdikleri proje çalışmalarının geniş bir zamana yayıldığını söyledi.

Projelerin ortaya çıkış süreci ve dinamiklerine değinen Arif Suyabatmaz, “İstanbul’un içinde bulunduğu değişim ve siyasal erkin bu değişim sürecine önayak olması ile söz konusu projeler yapılmaya başlandı. Bu noktadan başladığımızda, bazı hamleleri neden yaptığımızı, neden yapmak zorunda kaldığımızı veya o hamleleri yapmanın sorumluluğunu nasıl aldığımızı daha iyi anlarız” dedi.

Tasarımına imza attıkları bir kamu projesi olan ve ‘2014 MIPIM AR Geleceğin Projeleri’nde birincilik ödülüne layık görülen Sultangazi Kat Otoparkı ve Hizmet Tesisi’nin detaylarını da paylaşan Suyabatmaz ve Demirel, herkesin kullanacağı proje olmasından dolayı, bu projenin kendileri için heyecan verici bir deneyim olduğunu ifade etti.

Söyleşinin sonunda, öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Suyabatmaz ve Demirel, mimarların topluma karşı sorumlu olduğunu, hatta mimarın işinin toplumu direkt etkilediğini vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın