Ege Bölgesindeki RES Mücadeleleri Birleşti: “Rüzgar Yaşamdan Yana Essin Diye”

Rüzgar enerji santrallerinin (RES) doğa, kültürel-ekonomik-sosyal yaşam üzerindeki etkilerine karşı mücadele eden ekoloji örgütleri birleşti.

“Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi” adı altında birleşen Ege Bölgesi’ndeki RES mücadeleleri, ülkedeki diğer RES mücadeleleri ile genişleyerek ortak mücadele zeminini güçlendirmeyi hedef olarak önlerine koydu.

EGE BÖLGESİNDEN GENİŞ KATILIM

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) İle Karaburun Kent Konseyi tarafından 19-20 Mart 2016’da Karaburun’da yapılan “Rüzgar Yaşamdan Yana Essin-Ege Bölgesi RES Çalıştayı” sona erdi. Ege Bölgesi’nde yoğun olarak kurulan rüzgar enerji santrallerinin doğa, kültürel-ekonomik-sosyal yaşam üzerindeki ağır ve geri dönüşü mümkün olmayacak tahribatını değerlendirmek ve ortak bir yol haritası oluşturmak amacıyla düzenlenen çalıştay İzmir, Bodrum, Çeşme, Didim, Urla, Ayvalık, Cunda Adası, Aydın, Çine, Söke, Aliağa, Turgutlu, Bergama, Germiyan, Foça, Salihli, Güzelbahçe, Marmariç ve Dereköy gibi Ege’nin birçok yerinden gelen yaşam savunucularının geniş katılımıyla yapıldı.

VAR OLANLAR YETMEZMİŞ GİBİ

Çalıştayın ilk günü RES’lerin ekolojiye, canlı yaşamına ve sosyokültürel yapıya etkilerinin ele alındığı iki panel gerçekleştirildi. Panelde biyoloji, ziraat, çevre, enerji, planlama, hukuksal süreç gibi konularda sunumlar yapan bilim insanları, hukukçular ve meslek örgütü temsilcileri RES’lerle ilgili birçok konuda aydınlatıcı bilgiler verdi.

Çalıştayın ikinci gününün sonunda yapılan basın açıklamasında Ege Bölgesi’nin işletmeye alınan ve inşa halinde olan RES’lerde ilk sırada yer aldığı ortaya konurken, yapımına henüz başlanmamış lisanslı projeler olduğu da dile getirildi. Mevcut RES’lerin bölgedeki yıkımı sürerken, bunun iki katı gücünde yeni projelerin EPDK tarafından değerlendirmeye alındığının belirtildiği basın açıklamasında, ülkedeki enerji potansiyeli, enerji kullanımı, üretim ve planlamadaki yanlış bilgiler de tartışmaya açıldı.

YAŞAM HAKKI HİÇE SAYILIYOR

Ege’nin ormanlık alanlarının, doğal sitlerin, kültürel ve tarihi varlıkların bulunduğu bölgeler dahil çok geniş bir bölümünün RES’lere tahsis edildiğinin altının çizildiği basın açıklamasında; “Zeytinlikler, tarım ve mera alanları, turizm bölgeleri RES sahasına dönüşüyor. Sağlıklı ortamda yaşam hakkı hiçe sayılıyor” denildi.

BİRLİKTE MÜCADELE KARARLILIĞI

İki günlük çalıştayın son oturumunda Ege’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, RES’lerin yol açtığı bu ağır tahribata karşı tüm canlıların yaşam hakkını ve yaşam alanlarını savunma mücadelelerinin birleştirilmesi, güçlendirilmesi, sürekliliği ve sürdürülebilirliğini sağlaması için mücadelelerin birleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardı. Çalıştay katılımcısı kurumlar ortak yol haritasının ana ilke ve konularında anlaşırlarken, çalıştayda ifade edilen görüş, değerlendirme ve öneriler ışığında bu ortak yol haritasının yaşama geçirilmesi için “Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi”ni oluşturduklarını açıkladı. İnisiyatif, önümüzdeki günlerde bu ortak yol haritasının netleştirilmesi ve mücadele birliğinin somutlaştırılması konularının görüşülmesi için bir araya gelmeyi kararlaştırdı. İnisiyatifin ülkenin diğer yerlerindeki RES mücadelelerini de kucaklaması düşüncesi bu toplantının konularından birisi olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın