15. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nda Yer Alacak “Darzana” Projesi Tanıtıldı

15. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi kapsamında Türkiye Pavyonu'nda yer alacak proje dün Deniz Müzesi'nde yapılan bir basın toplantısı ile tanıtıldı.

2014’te ulusal olarak ilk kez yer alan Türkiye’nin kalıcı pavyonunda 15. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi kapsamında yer alacak proje dün, Teğet Mimarlık tarafından tasarlanan Deniz Müzesi’nde yapılan bir basın toplantısı ile tanıtıldı. İKSV tarafından organize edilen sergi, geçtiğimiz yıl yapılan açık çağrının sonucunda Ertuğ Uçar, Mehmet Kütükçüoğlu, Feride Çiçekoğlu’nun başında olduğu Hüner Aldemir, Caner Bilgin, Hande Ciğerli, Gökçen Erkılıç, Nazlı Tümerdem ve Yiğit Yalgın ile küratoryal destek sağlayan Cemal Emden ve Namık Erkal’dan oluşan kalabalık bir ekip tarafından hazırlanan Darzana başlıklı projeye ev sahipliği yapacak. Projenin adı olan Darzana, Türkçede tersane ve İtalyancada aynı anlama gelen arsenale kelimeleriyle ortak kökenden geliyor.

“Venedik ile İstanbul’un Unutulmuş Hikayelerini Anlatacak Bir Tekne İnşa Edeceğiz”

“Darzana: İki Tersane Bir Vasıta” başlıklı proje, Venedik ile İstanbul’un unutulmuş işlevlerinden biri olan gemi inşasını gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.

Ertuğ Uçar projeyi, “Bienal için bir baştarda inşa ediyoruz. Haliç kıyılarındaki tersaneye unuttuğu işlevini hatırlaran bir tekne inşa etmek istiyoruz. Sonra bu tekneyi parçalarına ayırıp Venedik’e taşıyıp orada da bir son gemi inşa etmek istiyoruz. Bu gemiyle iki şehrin de bir yana bırakılmış, unutulmuş hikayelerini, ilişkilerini hatırlatmak istiyoruz.” diyerek açıkladı.

Baştarda, kürekli ve yelkenli bir kadırga türü. Akdeniz’e özgü melezliği simgeleyen bu kavram, Darzana projesinin de vasıtası olacak. Toplantıda, bugün farklı kimliklere ve ölçeklere sahip Venedik ile İstanbul’un geçmişte benzer üretimler yapan tersanelerinin ortak noktasının tekne inşaatının yapıldığı ve sonrasında teknelerin suya bırakıldığı denize dik konumlanmış “göz” denilen mekanlar olduğu ifade edilirken proje kapsamında araştırılan tersane tipolojisine dair de bilgiler verdi. Bugün Arsenale’de sergi mekanlarına ev sahipliği yapan bu gözler, Darzana projesi ile Haliç kıyılarında inşa edilmiş bir tekneye ev sahipliği yapacak.

“Mimarlar diğer cepheleri unutmasın”

Projenin tanıtılmasının ardından soru cevap kısmına geçildi. Söz alan Sinan Logie, Türkiye’de mimarların tartışması gereken çok daha önemli sorunların olduğunu, bunları tartışmak için Venedik Mimarlık Bienali önemli bir fırsat olabilecekken bu fırsatın kaçırıldığını dile getirerek “Gemi yapılsın götürülsün ama mimarlar başka cepheleri de unutmasın” dedi.

Darzana Kitabı ve Projeye Özel Çanta

Toplantıda, Darzana projesine eşlik edecek bir kitabın hazırlandığı duyuruldu. Kitapta, Haliç’teki tersanelerin kuruluşundan kullanılmaz hale geldiği günümüze kadar geniş bir tarih farklı arşiv malzemeleriyle sunulacak. Feride Çiçekoğlu editörlüğünde hazırlanan kitapta Namık Erkal ve Vera Constantini’nin yazılarıyla Cemal Emden’in fotoğrafları yer alacak. Kitabın tasarımını ve serginin tüm görsel malzemeleri ise Bülent Erkmen tarafından hazırlanıyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından basılacak kitap Venedik Mimarlık Bienali açılışıyla kitapçılarda satışa sunulacak.

Darzana projesine özel bir de çanta tasarlanıyor. Proje ekibinden Hüner Aldemir’in tasarladığı çantalar kullanılmış yelken bezlerinden üretiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın