Venedik’te Alvaro Siza’nın Aldo Rossi’yle Buluştuğu Yer

15. Venedik Mimarlık Bienali'nde Portekiz Pavyonu Alvaro Siza ve Aldo Rossi'nin çalışmalarına odaklanacak.

Venedik Mimarlık Bienali’nde bu yıl Portekiz Pavyonu ” Neighborhood-Where Alvaro Meets Aldo” başlığıyla düzenlenecek sergiye ev sahipliği yapacak. Serginin küratörlüğünü ise Portekizli mimar Nuno Grande ile İtalyan mimar Roberto Cremascoli üstleniyor.

Sergi, Siza’nın 1985’te Venedik’te Giudecca Adası’nda, Aldo Rossi’nin de içinde olduğu uzun erimli bir planın parçası olarak tasarladığı ancak tamamlanamayan sosyal konut projesi Compo di Marte’de yer alacak.


Compo di Marte

Siza’nın Porto, Berlin, Venedik, Lahey’deki sosyal konut projelerini öne çıkaracak olan sergi, mimarın bu girişimlerinin Avrupa kenti ile ilişkisini ve gerçek “mahalle” üretimini irdeleyecek.

3 parçaya bölünen serginin “Compo di Marte mahallesi için 4 bakış” olarak adlandırılan birinci bölümünde 1985’te Compo di Marte Uluslararası Yarışması’nda kazanan dört ekibin; Alvaro Siza, Aldo Rossi ile Gianfranco Caniggia, Carlo Aymonino ve Rafae Moneo’nun projeleri sunulacak.

“Alvaro Siza’nın 4 mahallesi” başlığıyla yer alacak ikinci bölümde ise Siza’nın Porto’da Bauça mahallesi, Berlin’de Schlesisches Tor, Lahey’de Schilderswijk West, Venedik Giudecca Adası’nda Compo di Marte projelerine dair çizimler, modeller, fotoğraflar, filmler gösterilecek.


Porto’daki toplu konut projesi

“Alvaro’nun Aldo’yla Buluştuğu yer” başlıklı üçüncü bölümde ise Alvaro Siza ile Aldo Rossi arasındaki konsept karşılaşmaları fotoğraflar, mektuplar, metinler ile aktarılacak.

Aynı zamanda, Siza’nın projelerinde yaşayanlar ile birebir görüşmelerine dair röportajler ve fotoğraflar ile sakinlerin de projeye dahil edilmesi amaçlanıyor.

Sergi, Aldo Rossi ve Alvaro Siza arşivlerini barındıran Montreal’deki Kanada Mimarlık Merkezi, Venedik’te Bölgesel Konut ofisi ve Venedik Üniversitesi Mimarlık Enstitüsü ortaklığında yürütülecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın