Şikago’nun İşlevsiz Adası İçin 2025 Planı

Şikagolu geliştirici R2 ile kentsel tasarım stüdyosu Port Urbanism, Şikago'nun merkezindeki bir adayı cazibe merkezi yapmaya hazırlanıyor.

Kentsel tasarım stüdyosu Port Urbanism, Şikago’nun işlevsiz bölgesi Goose Island’ı dönüştürecek bir 2025 planı tasarladı.

Şikago’nun ortasındaki yaklaşık 65 hektarlık ada, Noth Branch Kanalı’ndaki trafiği rahatlatmak üzere 1853’te oluşturulmuştu. Kentin ortasında kalan ancak pek çok vatandaş tarafından tanınmayan bu bölge aslında Şikago Nehri’nden taşınan ürünlerin tren istasyonuna aktarılması için bir transfer noktası gibi kullanılıyordu.

Kent açısından büyük potansiyel taşıdığı düşünülerek geliştirici R2 ile kentsel tasarım stüdyosu Port Urbanism, 2015 yazında bir işbirliği yaparak adayı dönüştürmek üzere çalışmalara başlamış. Ofisin hazırladığı 2025 vizyon planı, yeni gelişen endüstriler için verimli kentsel çevreler yaratırken 21. yüzyılın fabrikalaşma deneyiminin değiştirilerek nasıl kent dokusuna adapte edilebileceği üzerine kurulu.

Şikago’da Motorola, Hilshire Brands, United Continental Holdings ve Archer Daniels Midland gibi büyük şirketlerin artık kent çeperindeki kampüsleri terk ederek genç iş koluna yakın olmak amacıyla kent merkezini tercih ettiğini belirten tasarım ekibi, Goose Island için tasarlanan vizyon planında da hem bu tesisleri bölgeye çekebilmeyi hem de kentliler için kullanışlı bir nehir kıyısı düzenlemesi yapmayı amaçlıyor.

Plan kapsamında bisiklet ve yaya köprüleri ile kentlilerin adayı farklı bir noktadan keşfetmesi planlanırken geliştirilecek 3 araç köprüsü ile de Şikago’nun en yoğun trafik noktasının rahatlatılması öngörülüyor.

Şikago’da rekreasyon alanlarının yetersiz olması dolayısıyla planda North Branch Kanalı’nın doğal bitkilerden oluşan bir su parkına dönüştürülmesi, kıyısının ise yürüyüş ve bisiklet parkurları ile düzenlenmesi hedefleniyor.

Projenin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın