Roboski Müzesi Süreci Ne Noktada?

Roboskî Müzesi Derneği tarafından 2014'te düzenlenen ve Ozan Öztepe, Derya Ekim Öztepe ekibinin projesinin seçildiği Roboski Müzesi ve Anma Yeri Projesi Yarışması'nın ardından süreç devam ediyor ancak kesin tarihler şu an için belirsiz.

2011’de gerçekleşen Roboski Katliamı’nda yitirilmiş yaşamların değerini saklamak ve onlar uğruna verilen adalet mücadelesini paylaşmak ve çoğaltmak için yapılması planlanan Roboski Müzesi ve Anma Yeri Projesi’nin tohumları 2012’de Roboskî Müzesi Derneği tarafından atılmıştı.

Herhangi bir maddi ödülün bulunmadığı iki etaplı yarışmanın sonunda Ozan Öztepe, Derya Ekim Öztepe ekibinin projesinin uygulanması yönünde görüş birliği sağlanmıştı.

Sürecin nasıl devam ettiğini yarışmayı kazanan projenin sahibi Ozan Öztepe’den dinliyoruz:

“Yarışma sonrasında 2014 Ekim ayı içerisinde Roboski’ye giderek yerel halk ile projeyi paylaşmıştık. Onlardan aldığımız yorumları mümkün olduğunca projeye aktararak uygulama projeleri safhasına geçmiştik.

2015 Nisan ayı içerisinde yapının mimari, mekanik, elektrik ve statik uygulama projelerini tamamladık ve Roboski Müzesi Derneği’ne ilettik. Dernek Mimarlar Odası’nın da desteği ile yapının uygulanması için ön çalışmalara Mayıs 2015 itibari ile başladı. Dernek’in öncelikli amacı para yardımı toplamaktansa yapının malzemelerinin yardım aracılığıyla bağış şeklinde tedarik etmek yönünde oldu. İşin uygulama kısmının da mümkün olduğunca gönüllü iştirak ile gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

7 Haziran seçimlerinin hemen akebinde Mimarlar Odası İstanbul Şubesinde konu ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Diyarbakır Mimarlar Odası da bu sürecin içinde aktif bir şekilde bulunmak arzusunda oldu. Büyükkent Şubesi de malzeme bağışı konusunda ve yaz dönemi inşaat aşaması için stajyer öğrenci tedarik etmek konusunda yardımcı olacağını belirtmişti.
Konu bildiğin üzere sadece teknik bazda ilerleyen bir konu değil. 7 Haziran 2015 seçimleri sonucunda bölgede gelişen halihazır durum herhangi bir şekilde inşaat yapmaya uygun değil. Roboski Müzesi Derneği yöneticilerinden Mehmet Onur ile yaptığım telefon görüşmesinde bana konunun her daim gündemlerinde olduğunu; fakat bölgenin şu anki durumu itibari ile bekleme safhasında olduklarını özetledi. Roboski’de yaşamını yitiren ailelerin yakınlarından biri olan Şırnak milletvekili Ferhat Encü ile görüştüğünü ve uygun olan ilk zamanda Roboski Müzesi’nin uygulama safhasına geçileceğini de ekledi.

Öyle görünüyor ki, şartlar uygun olduğu takdirde ilk etapta Diyarbakır Mimarlar Odası’nda bir araya gelinerek yapının nasıl uygulanacağı konusunda öngörüler tartışılacak. Bu görüşmenin ne zaman gerçekleşeceği ise şu an için belirsiz.”

Roboski Müzesi ve Anma Yeri Projesini buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın