Bu Kolokyumda Sorular Az, Teşekkürler Çok

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen "İzmit Sahili Peyzaj ve Kentsel Tasarım Proje Yarışması"nın kolokyum ve ödül töreni 10 Ağustos 2010 tarihinde İzmit Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

49 projenin katıldığı yarışmada dereceye giren projelerin ödülleri sahiplerini buldu.

Kolokyumun başkanlığını İzmit Mimarlar Odası’ndan Yalçın Ergen yaptı. Soruların yok denecek kadar az olduğu kolokyum da dereceye giren projelere yönelik herhangi bir soru gelmedi.

İzleyecilerden biri, jüri üyelerine yarışma alanın seçimiyle ilgili soru yöneltti. Alanın sulak alan içerisinde yer aldığını belirten izleyici, alanın seçim kriterlerini öğrenmek istedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı ve aynı zamanda yarışmanın jüri üyesi olan Gökmen Mengüç, alanın yer seçimi açısından İzmit’in MİA’sına çok yakın bir yerde oluşuna ve bu alanın merkezi iş alanının denizle buluştuğu alan olması nedeniyle alanın öneminden bahsetti. Alanın normal sulak alanlardan biraz daha farklı olduğuna dikkat çeken Mengüç, şartnameyi sulak alanı tanımlamak üzere bilgi, belge ve verilerle desteklediklerini söyledi.

Diğer bir soru da yarışmaya katılan fakat teslim saatinin gecikmesi nedeniyle projesi kabul edilmeyen Can Kubin’den geldi. Kubin, Ankara’dan İzmit’e elden teslim etmek üzere gönderdikleri projenin saatin 17:27 olması nedeniyle 27 dakikalık geç kalmadan ötürü projelerinin kabul edilmediğini, oysa ki kargoyla teslim edilen projelerin alındığını söyledi. Bu durum hakkında şartnamenin yetersiz bilgi verdiğini söyleyen Kubin, bu kadar emek veren insanlara yapılan bir haksızlık olduğunu savundu. İhmalkarlık yüzünden projesinin yandığını ve başka yolu varken şartnamede belirtilmediği için yapamadığını söyleyen Kubin’e jüri üyelerinden, olan durumun yasal çerçevede gerçekleştiği ve maalesef elden teslim gelse bile üzülerek kabul edemedikleri yanıtı geldi.

Daha sonra jüri başkanı Prof.Dr. Hüseyin Cengiz yarışma süreciyle ilgili konuşma yaptı. Cengiz, değerlendirmede 4 aşamalı bir süreç gerçekleştirdiklerini ve ilk aşamada tüm çalışmaların emeğine saygı duyduklarından ötürü hiçbir projeyi elemediklerini söyledi. Değerlendirme kriterlerini söyleyen Cengiz, tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu. Cengiz ayrıca, Can Kubin’in projesinin kabul edilememesinden duyduğu üzüntüyü de belirtti.

İzleyicilerden gelen, “Projenin uygulama programı ne olacak? Proje ne zaman hayata geçecek ya da geçecek mi?” sorusuna Gökmen Mengüç, büyükşehir belediyesi idaresinin bilebileceği bir iş olduğunu ama belediyenin uygulamak için böyle bir yarışma yaptığını söyledi.

Kolokyum, jüri üyelerinin yarışma hakkındaki fikirlerinin alınmasıyla sona erdi. Jüri üyeleri, bu yarışmanın gerçekleşmesinde katkıda bulunan herkese ve özellikle de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini sundular. Yarışma sonucu elde edilen projelerin çok başarılı olduğunu ve hepsinin ayrı bir emek ürünü olduğunu belirttiler. Kolokyum Başkanı Yalçın Ergen ise, İzmit’in sahil kenti olduğunu ama sahil kenti gibi yaşamadığını söyledi. Bu sorunun çözülmesinde bu tip yarışmaların önemini vurguladı.

Kolokyumun sona ermesi ile ödül törenine geçildi. Ödüller verilmeden önce, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu konuşma yaptı. Karaosmanoğlu konuşmasında, İzmit kentinin sanayi kenti olduğunu ve bu zamana dek plansız geliştiğini ama artık Kocaeli’nde plansız bir yerin kalmadığını söyledi. Yapılan bu yarışmanın hem tüm kentin geleceği açısından hem de körfezin bir model olabilmesi adına öneminden söz etti.

Karaosmanoğlu’nun konuşmasının ardından ilk önce yarışma jüri üyelerine ve raportörlere katkılarından ötürü plaketler verildi. Daha sonra mansiyon ödülleri sahiplerini bulurken ardından üçüncülük, ikincilik ve birincilik ödülleri verildi.

Ödül törenin ardından yarışma sergisi, İbrahim Karaosmanoğlu’nun da katılımıyla gezildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın