Öğrencilerden Parametrik Tasarımla Kuş Evleri

Parametrik Tasarım lisans dersi kapsamında öğrencilerin tasarladığı kuş evleri MSGSÜ ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde sergileniyor.

Öğr.Gör. Aslı Ağırbaş’ın yürütücülüğündeki “Parametrik Tasarım” adlı lisans dersi kapsamında üretilen çalışmalar bir sergiyle sonuçlandı.

Bu yıl “kuş evi” temasının işlendiği ders kapsamında öğrenciler, Metaball geometrisi kullanarak tasarladıkları kuş evlerini, lazer kesimle üretip hayata geçirdi.

Aslı Ağırbaş, tasarımdan üretim aşamasına kadar olan süreci şöyle anlatıyor:

Sadece insanlar için değil hayvanlar için de tasarım yapılabileceği konsepti ile başlayan derste, deniz canlılarının popülasyonunun artması için batırılan gemiler, Osmanlı toplumundaki köşk, saray, cami, çeşme gibi yapıların cephelerine yapılan kuş evleri gibi konulara yer verildi.

Temel algoritmik tasarım süreci ele alındıktan sonra öğrenciler dijital eskizlerle tasarımlarını geliştirdiler. Kuş evini metaball geometrisi kullanarak farklılaştırıp modernize eden öğrenciler, Rhino ve Grasshopper programlarını kullanıp, lazer kesim tekniği ile tasarımlarını hayata geçirdiler. Ders kapsamında, formla beraber malzeme seçimi, denge, renk, doku gibi kriterleri bir arada düşünebilme yetilerini ve algoritmalar kullanarak tasarım yapabilme becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra fabrikasyon sürecini de deneyimleyebildiler.

Tasarımlar, güz yarıyılı sonuna kadar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü bahçesinde ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Haliç Kampüsü bahçesinde görülebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın