Nijeryalılar Plastik Şişelerle Ekolojik Evler İnşa Ediyor

Son yıllarda, plastiklerin geri dönüşümü üzerine ürün tasarımlarından karayollarına kadar çeşitli ölçeklerde projeler üretildi. Şimdi de Nijerya, konut krizine çözüm bulmak için plastik şişeleri bir araç olarak kullanmaya karar verdi.

16 milyon konut birimine ihtiyaç duyulan ülkede geleneksel yöntemlerle ev inşa etmek çok pahalı olduğu için yerel halk, STK’lar tarafından öne sürülen plastik şişelerden ev inşa etme fikrini benimseyerek işe koyuldu.

Kaduna’da kurulan Yenilenebilir Enerji Geliştirme Derneği’nin, Londra’da kurulmuş Afrika Toplumu Vakfı’nın yardımıyla geliştirdiği proje, konut sorununa çözüm bulmak ve çevresel duyarlılığı arttırmaya odaklanıyor. Bu projeyle, her gün 3 milyon kadar plastik şişenin çöpe gittiği Nijerya’da sadece fazla plastiklerin değerlendirilmesi düşünülmüyor, aynı zamanda evlerin sıfır karbon emisyonu fikriyle üretilmesi planlanıyor.

Aynı zamanda evlere, güneş panelleri ve geri dönüştürülmüş insan ve hayvan atıklarındaki metan gazı ile enerji sağlanması tasarlanıyor.

Şişe evleri tasarlamak için öncelikle işçiler plastik şişeleri kumlarla dolduruyor ve ardından çamur ve çimento kullanarak bunları bir araya getiriyor. Bir araya getirilen şişeler cüruf briketlerinden daha dayanıklı bir duvar oluşturuyor. 2 odalı bir ev toplamda 14.000 plastik şişe ile tamamlanıyor.

Ekolojik hassasiyetinin yanında bu evler aynı zamanda yangına ve depreme dayanıklı olma özelliği taşıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın