İstanbul “Kadına Şiddete Dur” Demek İçin Turuncuya Büründü

BM'nin dünya çapında organize ettiği “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” kapsamında İstanbul'daki sembol yapılar turuncuyla ışıklandırıldı.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmeyi hedefleyen “Dünyayı Turuncuya Boya” hareketi Türkiye’den başladı. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) dünya çapında organize ettiği “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası”, bu akşam Kız Kulesi’nde düzenlenen törenle start aldı.

BM’nin dünya çapında organize ettiği kampanyanın başlama törenine UCLG ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ve BM Direktörü Ingibjorg Gisladottir’in yanı sıra İBB Bürokratları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yer aldı.

İstanbul’dan dünyaya kadına şiddete hayır çağrısı…

Törende konuşan UCLG ve İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul dünyanın merkezi ve tarihin çeyiz sandığı denilen bir nokta olduğunu belirterek, BM’nin almış olduğu karar doğrultusunda tüm dünyada kadına şiddete dur temasını işlemek üzere 25 Kasım -10 Aralık tarihi arasında İstanbul ve New York’tan start verildiğini söyledi.

Kadına şiddete hayır demek için 16 gün boyunca turuncu renklerin kullanılacağını ifade eden Kadir Topbaş, “Zaman açısından biz daha önce başlıyoruz, New York’ta daha sonra başlayacak. 10 Aralık’ta burada kapanış seremonisini yapacağız. Bizi görenler, duyanlar ve dinleyenler, bize katılmak isteyenler bu farkındalığı her yere yaysınlar ve kadına şiddet artık son bulsun. Beraberce huzur, barış ve güzellik içerisinde birlikte yaşayalım. Hepimize mutluluklar yansısın” diye konuştu.

Kadına şiddetle ilgili istatistik bilgiler de veren Topbaş, tüm insanların kaderlerinin birbirine bağlı olduğu 21. yüzyılda toplumların medeniyet ölçüsünün hereksin eşit haklara sahip olması olduğunu vurgulayan Topbaş, bu değerleri İstanbul’dan dünyaya haykırdıklarını kaydetti.

Topbaş, “Kadına şiddete dur derken, hayır ve asla diyoruz. Medeni insanların da bu hassasiyeti ortaya koymalarını istiyoruz. Maalesef son 5 yılda 1134 kadın şiddetle hayatlarını kaybetmiş. Bunların yarıdan fazlası kendi eşleri, partnerleri tarafından kendi evlerinde yapılmış. Bu, insani değerlerin yok olduğu işaretidir” diye konuştu.

“Turuncu iyimserliğin rengi”

Kampanya hakkında bilgi veren Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Ingibjorg Gisladottir de BM’nin kadına karşı şiddetle mücadele için başlattıkları 16 günlük aktivizm etkinliği ile küresel olarak kadına ve kızlara karşı şiddet salgınına karşı farkındalık yaratmak istediklerini söyledi.

Bunun için turuncu renge binaları boyamak istediklerini ifade eden Gisladottir, turuncunun iyimserliğin ve enerjinin rengi olduğu için seçtiklerini vurguladı. 10 Aralık’a kadar paydaşlar ve bireylerin turuncu renk altında birleşerek farkındalık yaratacağını dile getiren Gisladottir, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Böylesi neşe ve iyimserlik renginin seçilmesini garip bulabilirsiniz. Ama biz kadına şiddeti durdurmak konusunda, iyimseriz ve bu dünyayı değiştireceğiz. Ne yazık ki, hiçbir ülke kadına karşı şiddet mevzusunda özgür kalmış değil. Dünyada kadınların yüzde 35’i şiddete uğruyor, bazı ülkelerde bu oran yüzde 75’e kadar çıkıyor. Türkiye’de kadınların yüzde 35’i fiziksel şiddet ve cinsel şiddete maruz. Rakamlar korku verici ve kabul edilemez. Bizim uyanmamızı gerektiren bir durum. Uyandırma çağrısı. Kadına şiddete son vermek adına birleşmeliyiz.”

Gisladottir, kadına karşı şiddeti sonlandırma çağrılarının açık şekilde İstanbul Maratonu’nda da ortaya konulduğunu dile getirerek, yerel yönetimlerin kadına şiddete karşı mücadele konusunda önemli olduğunu kaydetti. Kadınlara karşı şiddetin erkelerle kadınlar arasında eşitsizliğin devam ettiği sürece ortadan kaldırılamayacağına işaret eden Gisladottir, “Hepimizi bu davamıza katılmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tarihi eserler ve anıtsal yapılar turuncu renkte ışıklandırılacak

Konuşmaların ardından, Kadir Topbaş ve Ingibjorg Gisladottir bahçesinde butona basarak Kız Kulesi’ni turuncu renkle ışıklandırdılar. Boğaz Köprüsü ve Galata Kulesi gibi birçok sembol yapı ile bazı plaza ve AVM’ler de aynı anda turuncuyla ışıklandırıldı. “Dünyayı Turuncuya Boya” hareketi olarak da tanıtılan 16 günlük aktivizm kampanyası kapsamında; İstanbul’da kadına yönelik şiddet konusunda kamuoyunun farkındalığını arttırmak amacıyla Kent genelinde çeşitli mecralarda ve kamu binalarında çağrılar da yapılacak.

Türkiye ile beraber tüm dünyada geniş yankı bulması hedeflenen “Dünyayı Turuncuya Boya” çağrısı ile Türkiye genelinde de aralarında Ankara, İzmir, Gaziantep, Eskişehir ve Urfa’nın da bulunduğu birçok şehir turuncuya bürünecek. Dünya genelinde 70’i aşkın ülkede; Niagara Şelalesi, Avrupa Konseyi Binası, Hint Kapısı ve Ürdün’deki antik Petra kentinin ışıklandırılmasını da içeren 450’yi aşkın “Turuncu Etkinlik” yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın