Düzce Umut Evleri’nde Sona Yaklaşıldı

Katılımcı ve kolektif planlamanın en değerli örneği olan Düzce Umut Evleri projesi tamamlanma aşamasında, inşaata az kaldı.

Türkiye’de örneği olmayan bir kiracı hareketi olan Düzce Evsiz Depremzedeler Dayanışma ve Konut-Yapı Kooperatifi’nin kendilerine bir yaşam alanı kurgulamak için 15 yıldır sürdürdüğü mücadelede, Düzce Umut Atölyesi’nin katkılarıyla sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz yıl plancı, mühendis, mimar gibi çeşitli mesleklerden gönüllü profesyonellerle yola çıkan Düzce Umut Atölyesi, 20 Kasım Cuma günü Studio-X’te 1 yaşını kutladı ve Düzce Umut Evleri projesinin son durumunu izleyicilere aktardı.

Geniş katılımla gerçekleşen toplantı, Düzce Umut Atölyesi adına Yaşar Adanalı’nın, kiracı depremzedelerin mücadelesini özetlediği konuşmasıyla başladı, devamında ise konuyla ilgili hazırlanan kısa belgeseller izlendi. Daha sonra Düzce Umut Atölyesi’nin gönüllü mimar ve plancıları Düzce Umut Evleri projesinin hazırlık sürecine ve son durumuna dair bilgi verdi.

Egolarından Sıyrılan Mimar, Mühendis ve Plancıların Desteğiyle Katılımcı Planlama

Geçtiğimiz yıl bir araya gelen gönüllülerden oluşan Düzce Umut Atölyesi’nin desteğiyle ortaya çıkan Düzce Umut Evleri projesi, hem yenilikçi katılımcı yöntemlerle yürütülmesi anlamında hem de mesleki rollere dair derslerin çıkarılabileceği önemli bir çalışma. Katılımcı planlama yönteminin üzerinde durularak hazırlanan projede, her kooperatif üyesinin beklentileri atölye üyesi mimar, mühendis ve plancıların önerileriyle şekillendi.

Ekip, proje kapsamında öncelikle talepleri belirlemek adına bir “oyun” kurgulamış. Büyük heyecanla hayata geçirilen bu oyunda, bir mahalle maketini kooperatif üyelerinin şekillendirmesi beklenmiş. “2, 3, 4 katlı ev mi istiyorsunuz diye sorabilirdik, ama kütleleri alıp üst üste koymaya başlayınca yaşadıkları yeri hayal etmeye başladılar” diye oyunun önemini anlatan atölye üyeleri, bu oyun sayesinde kooperatif üyelerinin hem arazinin sınırlarını görerek gerçekçi öngörüler geliştirebileceklerini hem de mimari proje ve kamusal mekanlara yönelik önerilerin belirlenebileceğini düşünmüşler. Oyunun sonucunda elde edilen veriler ve bu mahallede yaşayacak sakinlere yönelik odak grup çalışmalarıyla elde edilen bilgiler sonucunda vaziyet planı geliştirilmiş. Projede avlulu bloklar ve mahalle sakinlerinin üretim alanı olarak kullanabilecekleri hem de kamusal mekan olarak hizmet verecek ayrı bir parsel kurgulanmış. Henüz blokların planlamasına geçmediklerini belirten ekip, nerede kimin yaşayacağı belirlendikten sonra kullanıcılarla tekrar iletişime geçilerek projenin yine onların isteği doğrultusunda şekilleneceğinin altını çiziyor.

#harcımızaUMUTkat

“Birlikte tasarım” dedikten sonra “birlikte inşaat” diyen Düzce Umut Atölyesi her türlü katkıya açık. Özellikle projenin inşaat maliyetinin altından da birlikte kalkmak istediklerini belirten ekip, “Aramıza katılman, vereceğin fikir, düzenlemek istediğin kampanya, üreteceğin bir eser, yazacağın bir yazı, yapacağın bağış, önereceğin malzeme, tanıştıracağın bir arkadaşın, söyleyeceğin bir söz çok önemli!” diyor.

Düzce Umut Atölyesi’nin çalışmalarını aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz.

duzceumutatolyesi.wordpress.com
facebook.com/duzceumutatolyesi
twitter.com/duzceumutatolye

Etiketler

Bir yanıt yazın