Yenikapı Müzesi Kağıt Üzerinde Kaldı

İstanbul'un tarihini binlerce yıl geriye götüren Yenikapı arkeoloji kazıları ve bilimsel veri toplama çalışmaları bitti. İBB müze yapma sözü verdi ancak avan proje dışında bir ilerleme yok. Çıkan binlerce eser üst üste depolara kaldırıldı.

İstanbul’un tarihini değiştiren binlerce eserin çıkarıldığı Yenikapı arkeolojik kazılarında sona gelindi. Tüm buluntuların kayıtları yapılarak bilim dünyasının hizmetine hazırlandı. Buluntular İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin depolarına üst üste yığıldı. 37 batık ve 35 binden fazla eser için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sözünü verdiği Yenikapı Müzesi için hala bir adım ilerlenmiş değil.

35 BİNDEN FAZLA BULUNTU
Marmaray ve metro inşaatları için 2004 yılında Yenikapı’da başlayan kazılar İstanbul tarihini 8500 yıl geriye götürecek kadar önemli sonuçları beraberinde getirdi. Eski İstanbullulara ait ayak izleri, bir köy yerleşimi ve neolitik dönem mezarları, Theodosius liman alanı ve beraberinde 37 batık Yenikapı alanından çıkarıldı. Arkeolojik buluntular dünyada büyük yankı uyandırdı. 35 binden fazla eser bilim dünyasının hizmetine sunulmak üzere kayıt altına alındı.

Arkeolojik kazılar ile birlikte alandaki bilimsel tamamlama ve kayıt altına alma işlemi de son buldu. Arkeologlar alandan tamamen çekildi. Eserlerin tamamı İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne taşındı. Ancak müzenin mevcut eserlerini bile sağlıklı şekilde depolarda saklamak da zorluk çekerken üzerine yeni çıkan eserler gelince artık depolar kapı ağızlarına kadar taşma noktasına geldi. Müze Yenikapı’dan gelen eserlerin önemli bir kısmını Darphane binalarında ayrılan bölümlere taşıdı.

BATIKLAR İLAÇLI HAVUZLARDA BEKLİYOR
Yenikapı kazı alanında sadece İstanbul Üniversitesi kontrolünde 37 batığın konservasyon çalışmaları sürüyor. 2 geminin konservasyonu tamamlandı. 35 batık kimyasal ilaçlı havuzlarda bekletiliyor. Bilimsel konservasyonları tamamlandıktan sonra müze açılmaz ise batıkların da akıbeti meçhul olacak.

MÜZE İNŞAATI ASKIYA MI ALINDI?
Şimdi soru şu! En başından beri koruma kurulunun onayladığı Marmaray – Metro istasyon projesinde en başından beri yeri belli olan müzeye ne oldu? Verilen söz unutuldu mu? İBB’den konuyla ilgili açıklayıcı bir bilgi alamadım. Konuyu Alt Yapılar Daire Başkanlığı takip ediyormuş. Ancak bu birimden bilgi verecek kimse çıkmadı. Eski başkan Hüseyin Tok görev değişikliği ile Kültür İşleri Daire Başkanı olmuş. Tok’un gidişiyle de müzeyle ilgilenen kalmamış. Yapılması düşünülen müzenin kabul edilen avan proje mimarı Alper Aytaç’a ulaştım. Telefonunu nereden bulduğumu merak ederek başladığı konuşmasında sürecin devam ettiğini söylemek dışında bir kelam etmedi. İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri de müze inşaatının İBB’nin ukdesinde olduğunu, kendilerine bir bilgi verilmediğini belirttiler.

Eserler müze deposunda üst üste yığıldı. Batıkların konservasyonları devam ediyor. Bilimsel çalışmalar tamamlandı. Tüm bunların İstanbullularla kavuşacağı müze ise sadece kağıt üzerinde kaldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın