İstanbul Mimarlık Rehberi Yayımlandı

İstanbul’daki 1020 tarihi ve modern yapının hem görsel hem de yazılı envanteri özel bir çalışma ile bir araya getirilerek bastırıldı.

Mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Afife Batur’un editörlüğünde hazırlanan 4 ciltlik eser, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından hayata geçirilirken, aralarında Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Doğan Kuban, Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Prof. Dr. Tülay Kılınçaslan gibi isimlerin bulunduğu mimarlar da hazırlanan çalışmaya destek verdi.

Modern ve Çağdaş

İstanbul için bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı mimarlık rehberi olan eserde, Tarihi Yarımada’dan 283, Galata’dan 236, Boğaziçi ve Asya yakasından 278, modern ve çağdaş binalardan 223 yapının fotoğraf, harita ve bilgilerine yer veriliyor. Yapıtların 1/10.000 gerçek ölçekli kent planları üzerinde işaretlendiği rehberde, söz konusu yapıların belgesel nitelikli ve güncel fotoğraflarının, çizimlerinin yanı sıra ilgili kısa metinleri de bulunuyor. Bilgi metinleri yapıtın tarihini, mimarını, yaptıranını ve geçirdiği onarımları, yıkımları ile mimari özelliklerini özetliyor. İstanbul Mimarlık Rehberi’nde; Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalma yapıların yanı sıra son dönemde inşa edilen yapıları da ‘Modern ve Çağdaş’ başlığı altında yer alıyor.

Rehberin editörlüğüne imza atan mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Afife Batur, “Rehbere almayı düşündüğümüz birçok yapıyı, gerçekten üzülerek, elemek zorunda kaldık. Buna karşılık Ulusal Mimarlık Sergisi Yapı Dalı Ödülü’nü kazanmış yapıların tümü rehbere alındı. Yapıların seçimi sırasında ciddi sorunlarla da karşılaştık. En önemli sorunlardan biri modern yapıların kentin her tarafına dağılmış olması dolayısıyla rehber için kurguladığımız girdi sistemine bağlamakta karşılaşılan güçlüklerdi. Rehberimiz, İstanbul için bir ilk oldu. İstanbul’a bir borç ödemenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın