Türk Mimarisinde Abide Şahsiyetler

"Türk Mimarisinde İz Bırakanlar", Şehircilik ve Çevre Bakanlığı tarafından dört cilt olarak yayınlandı.

Türk Mimarisinde İz Bırakanlar ‘Türk Mimarisinde Abide Şahsiyetler’ aralarında araştırmacılar, akademisyenler, mimarlar, mimarlık tarihçileri ve gazetecilerin de bulunduğu doksan beş yazar tarafından kaleme alınan metinler, mimarların otobiyografilerinin yanı sıra mimarileri üzerine denemeler, karşılaştırmalar ve yorumlardan oluşmakta.

Kitabın tanıtım metni şu şekilde;

“Kitapta yer alan seksen altı mimarın belirlenmesinde bütünleştirici bir yol izlenerek, etnisite aranmadan, her türlü ayrımcı tutumdan uzak durulmaya çalışılmış ve Türk mimarisine yeni yaklaşım getiren, kendi dönemdeki mimarlık anlayışının öncüsü, kent ya da bina ölçeğinde ürün vermiş isimlerin bulunmasına gayret edilmiştir. Yazarların da ilgi ve çalışma alanlarıyla kesişince pek çok ismin dışarda kaldığı söylenebilir, ancak kitap bir antoloji olma iddiasını da taşımamaktadır. 19. yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar dönemde eser vermiş mimarlar arasında, az sayıda da olsa, 1850’den önce eser veren isimler de, Uğur Tanyeli’nin kitapta yer alan yazısında ifade ettiği gibi, mimarlardan “farklı kimlik, pozisyon, sorumluluk ve öğrenim özellikleri” sahip olmasına karşın “mimar” sıfatıyla türdeşleştirilerek, Türkiye’nin mimarları üzerine yapılmış bu kapsamlı çalışmada yer almıştır.

Kitabın oluşturulmasında emeği geçen Mehmet Latif Çiçek, Şahin Torun, Cihan Aktaş, Ahmet Bozkurt, M. Ebru Erdönmez Dinçer, İrvin Cemil Schick ve Ömer Yılmaz’ın değerli katkılarıyla, gelecek kuşaklara geçmişin mimari mirasını aktarmak amacıyla hazırlatılan bu yayın, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından, Türk mimarisinde iz bırakan sanatkarlarımız ve mimarlarımız için bir “vefa borcu” olarak projelendirilmiştir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın