Kengo Kuma’nın Ormanı

Paris'te Tuileries Garden'da bulunan enstalasyon Kengo Kuma tasarımı.

“Rüzgarla hareket eden” 12 metre yüksekliğindeki tasarım, bir orman gibi havayla iletişime geçiyor.

FIAC (kamusal alanda ve galeri ölçeğinde yeni arayışlara imkan sunan bir sanat programı) kapsamında tasarlanan “Yure” şiirsel ve tepkisel bir enstalasyon olmasıyla dikkat çekiyor.

Yure’da geleneksel Japon kültürüne özgü yapı malzemelerinin kullanması ve ortaya çağdaş bir ürün çıkması, Kuma’nın imzası olarak tanımlanıyor.

Kuma, enstalasyonu şu şekilde tanımlıyor; “Yure göçebe barınakların, Japon kültüründeki yansıması. Bir ağaç gibi nazikçe süzülen, onun gibi hareket eden, rüzgarda yaprak döken… Baskın ahşap karakterine sahip, bükümlü strüktürüyle şiirsel bir volüm ortaya koyan bir yapı.”

Projenin başındaki isim  Philippe Gravier ise ahşap parçaların sembolik bir şekilde ormanı temsil ettiğini ve ve bu ormanda yerleşen bir ağacın Kuma’nın fikrini yansıttığını belirtiyor. Gravier’in bu proje için birçok sanatçıyı davet ettiği biliniyor fakat Gravier “Bugün çoğu mimarin çağdaş sanatçılardan daha yetenekli olduğunu düşünüyorum. Mimarlık ve sanat arasındaki ilişkiyi günümüz için çok dikkat çekici buluyorum…” diyerek Kuma ile nasıl çalışmaya karar verdiğine ilişkin ipuçları veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın