Gar Meydanı İçin Uluslararası Yarışma

Mimarlardan Büyükşehir'in Gar Meydanı İsim değişikliği ve anıt önerisine tepki.

Gar Meydanında yaşanan katliam sonrası, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin meydanın ismini Demokrasi Meydanı olarak değiştirmesine ve anıt yapılması için fen işlerinin görevlendirilmesine mimarlar tepki gösterdi.Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Bu iş Büyükşehir Belediyesi’nin karar almasıyla ben yaptım oldu mantığıyla olamaz. Herkes haddini bilecek. Bunu gündeme getirecek en son kişi ve kurum bile olamayacak Ankara Büyükşehir Belediyesi o gün orada olmadığı gibi bu süreçte de kaybolsun. Ankara’nın onun yapacağı bir ucubeye daha ihtiyacı yok, Uluslararası yarışma açıyoruz. ” dedi.

“Gar Meydanı yaşanmışlıkla artık anıtsallaşmıştır.”

Canlarımızın aramızdan alındığı alanın adı TCDD(Gar) meydanıdır, Dünya savaşa hazırlanırken, Gar Meydanı, Gar Binası ile birlikte, Başkentin barışa ve çağdaşlığa açılan kapısı olarak planlanmıştır” diyen Candan şöyle devam etti: “Gar binası ile simgeselleşen Gar Meydanı yaşanmışlıklarıyla meydandır. Taksim Meydanı, Gündoğdu Meydanı, Beyazıt Meydanı gibi. Yaşanmışlıklar insanların hafızasında mekanlarla birlikte kalır. O mekanın ismini şu yada bu şekilde değiştirmek, hafızaları sıfırlamak, yaşanmışlıkları unutturmak için kullanılan bir yoldur. Ankara Katliamı, Gar Meydanında olmuştur. Gar Meydanı yaşanmışlıkla artık anıtsallaşmıştır. Alanın ismi meclis kararıyla değişemez. Bunun için bile toplumsal mutabakata ihtiyaç vardır. Başkent Ankara’nın kimliğini değiştirme hedefiyle, sokak isimlerini meydan isimlerini, park isimlerini değiştiren, her yeri heykel diye ucubelerle dolduran bir anlayışın aldığı karar meşru değildir. Acılarımızı ve barış taleplerimizi anlayamayan bir yaklaşımın nasıl anıt yapacağı, bu işi Fen İşleri Müdürlüğü’ne vererek inşaai bir faaliyet olarak görmesinden bellidir.”

“İnsanların bedenlerinin parçalandığı yerlerden hala araçlar geçiyor”

“İnsanların bedenlerinin parçalandığı yerlerden hala araçlar geçiyor. Her geçen araba ile bedenlerimiz bir kez daha eziliyor. Gar Meydanı’nın ve o alanda olacaksa eğer bir anıtın, dünya ölçeğinde bir ortak akılla bir fikir yarışması ile ele alınması gerekir. Yapılacak ilk iş alanın yayalaştırılması ve çevresiyle birlikte ele alınmasıdır. TMMOB’a bağlı ilgili meslek grupları ve sanatçılarla birlikte Uluslararası bir yarışma için hazırlık yapıyoruz. Bir şey yapmak istiyorlarsa buna saygı göstersinler yeter.”

Etiketler

Bir yanıt yazın