İstanbul’un Kayıp Adası Gün Yüzüne Çıkartılıyor

İstanbul'da Maltepe sahilinden 700 metre açıkta bulunan batık ada Vordonisi Maltepe Belediyesi'nin desteğiyle turizme açılacak.

İstanbul ‘un kayıp adası olarak bilinen ve Maltepe sahilinden 700 metre uzaklıkta bulunan tarihi Vordonisi Adası, Maltepe Belediyesi’nin desteğiyle gün yüzüne çıkartılıyor. Tarihi yolculuk öncesi konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “İlçemizin doğal güzelliklerinin keşfedilerek, gelecek kuşaklara aktarılması noktasında, yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapıyoruz” dedi.

Maltepe Belediyesi’nin desteğiyle, tarihi yaklaşık bin 200 yıl öncesine dayanan Vordonisi adasının kalıntıları, keşif ekibi tarafından görüntülendi. Uzun yıllar boyunca ihmal edilen ve 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kalan tarihi adanın, tüm özellikleriyle keşfedilerek, deniz turizmine açılmasının hedeflendiği tarihi yolculukta bir açıklama yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “İlçemizin doğal güzelliklerinin keşfedilerek, gelecek kuşaklara aktarılması noktasında, yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan ve deprem sonucu batan ada, aslında bizlere hem arkeolojik, hem de sismik açıdan değerli veriler sunacak” diye konuştu.

“BU MOZAİK BİZE MESAJ VERİYOR”

Kılıç, adanın ilçe turizmine önemli katkılar sunacağını ifade ederek, “Elbette biz bir noktaya kadar bunu sürdüreceğiz. Ancak ilgililerin de dikkatini çekerek, bu işin altından kalkacağımızı düşünüyorum. İşte topraklarımızın altından gün yüzüne çıkan bu kültür mozaiği, bizlere birlik olmanın değerini bilmemiz gerektiği mesajını da veriyor” şeklinde konuştu.

Üzerinde inşa edilen manastır ve rahipleriyle birlikte battığı iddia edilen ada, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği’ne üye 6 dalgıç tarafından görüntülendi. Keşif ekibi, İstanbul’un 10. adası Vordonisi dalışı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu adada karbon 14 ve diğer bilimsel metotlarla bir araştırma yapılarak, kayaçların durumunun incelenmesi lazım ki gerçek tarih ortaya konulabilsin. Dileriz bu dalış, birilerinin ilgisini çeker ve batık adaya gereken önem verilir. Adanın kalıntıları üzerinde kestane, midye ve türevi deniz canlıları olduğu için tam olarak ana manastırı görebilmek mümkün olmuyor. Tarihi yaklaşık bin 200 yıllık olan bu adada, bir manastır olduğu biliniyor.”

BAŞKAN KILIÇ’A 100 YILLIK ÇAPA

Daha sonra dalgıçlar tarafında dalışta bulunan ve 100 yıllık olduğu belirtilen çapa Başkan Kılıç’a teslim edildi. Kılıç da çapayı, Vordonisi Adası’nın güzellikleri anısına saklayacağını belirtti. Kayıp adanın güzellikleri dalış ekibinden Mert Gökalp tarafından görüntülendi. Bu tarihi anlara, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği dalgıçları Serco Eksiyan, Ercan Akpolat, Volkan Narcı, Can Sınmaz ve Anıl Durmaz eşlik etti.

İSTANBUL’UN 10. ADASI: VORDONİSİ

Bizanslıların “Küçük Ada”, Osmanlıların “Batık Manastır Kayalıkları” ve denizcilerin de “Bostancı Kayalıkları” adını verdiği Vordonisi’nin, efsaneleşmiş sözlü tarihe göre, üzerinde bulunan manastır ve rahipleriyle 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde battığı biliniyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Sivri ve Yassı adaları içinde barındıran Prens Adaları’ndan onuncusu olduğu belirlenen Vordonisi, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde adaya sürgün gönderilen Patrik Fotius’un yaptırdığı manastırla tanınıyor. Aslında Patrik Fotius ile Patrik İgnazius arasındaki rekabet üzerine inşa edilen manastır, Küçükyalı’daki keşfedilen manastırın birebir kopyası veya devamı sanılıyor. Adanın keşfi arkeolojik ve sismik açıdan birçok veri sunması bakımından önem arz ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın