Eğirdir Gölü’nü Kirlilikten Kurtaracak Proje

Isparta'nın Eğirdir İlçesi'ndeki Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı su havzası Eğirdir Gölü'nü kirlilikten kurtarması amacıyla "kuşak kanalizasyon" projesi için hazırlıklara başlandı.

Eğirdir Gölü yakınındaki Kovada Gölü ve Karacaören Barajı’nın da dahil edildiği proje için Avrupa Birliği (AB) fonlarından destek istenecek.

Türkiye’nin “yedi renkli gölü” olarak adlandırılan Eğirdir Gölü, kenarında kurulu yerleşim yerlerinin evsel atıkları ve tarımsal ilaçlama nedeniyle alarm veriyor. Göller Bölgesi’nin en büyük doğal zenginliklerinin başında gelen Eğirdir Gölü, 468 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü özelliğine sahip. Zengin balıkçılık ve kerevit potansiyelinin yanı sıra sulama ve enerji üretimi bakımından da büyük önem taşıyan gölden, çevredeki tarım alanlarının sulanmasında yararlanılıyor.

Kovada Gölü’nü de besleyen, “Kovada l” ve “Kovada 2” hidroelektrik santrallerinin su ihtiyacını karşılayan Eğirdir Gölü, Isparta’nın içme suyu ihtiyacının da bir bölümünü karşılıyor.

KUŞAK KANALİZASYON PROJESİ

Kenarında kurulu ilçe, belde ve bağlı köylerden oluşan 81 yerleşim biriminin evsel ve zirai atıkları nedeniyle kirlilik tehdidiyle karşı karşıya olan Eğirdir Gölü’nün geleceği için proje hazırlandı. Eğirdir Kaymakamlığı tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteğiyle “kuşak kanalizasyon” projesi gündeme geldi.

“YÜKSEK MALİYETLİ BİR İŞ”

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, kuşak kanalizasyon projesinin hazırlanma sürecinin bile yüksek maliyetli bir iş olduğunu belirtti. Kaymakam Akdaş, gölün sadece Isparta için değil, Türkiye için stratejik değere sahip olduğuna vurgu yaptı. Projenin hazırlanmasında AB çevre fonlarından yararlanmak istediklerini aktaran Kaymakam Akdaş, “Bu yönde bir çalışma başlattık. Etüt proje hazırlandıktan sonra uygulama kısmı için yeniden yol haritası belirleyeceğiz” dedi.

“TÜM ATIKLAR TEK NOKTADA BİRLEŞECEK”

Göle atık bırakan yerleşim birimlerinin her birine arıtma yapmak yerine tek bir projeyle Eğirdir ve Kovada gölleriyle Karacaören Barajı’nın kanalizasyon atıklarından arındırılmasını sağlamayı hedeflediklerine dikkati çeken Kaymakam Akdaş, tüm atıkların tek bir noktada birleştirilmesiyle bu projenin uygulanabileceğini söyledi.

“AB FONLARINDAN DESTEK BULACAĞIZ”

Kuşak kanalizasyon projesinin Eğirdir Gölü’nün kurtarılıp gelecek nesillere aktarılması adına büyük önem taşıdığına işaret eden Kaymakam Akdaş, “Bu projeyi hayal gibi görmemek lazım. AB’nin bu konularda sunduğu fonlar var. Doğru bir projeyle çevre fonlarından yararlanıp kuşak kanalizasyon projesinin etüt projesini hazırlatabiliriz. Proje hazırlandıktan sonra uygulama aşamasına geçeceğiz. Öncelikle zorlu sürecin ilk adımını atmamız gerekiyor. AB fonlarından bu konuda ciddi destek bulacağımıza inanıyorum. Eğirdir Gölü’nü nasıl koruruz, kirliliği en aza nasıl indiririz, tarımsal, sanayi ve hayvansal faaliyetleri de artırarak gölü nasıl koruruz, stratejik öneme sahip tatlı su kaynağımızı elbirliğiyle nasıl kurtarırız, çalışmalarımız hep bu yönde olacak” diye konuştu.

PROJE NASIL OLACAK?

Eğirdir Gölü çevresinde atık bırakılan noktalara ayrı ayrı arıtma yerine tek noktalı arıtma sistemini öngören projeye göre; Yalvaç ve Gelendost ilçeleri kıyı şeridi ile gölün diğer yakasındaki Uluborlu, Senirkent ve Barla kıyı şeridinden ayrı iki hat yapılacak. İki hat birbirine bağlanıp Eğirdir kanalizasyonu ile birleştirilecek. Kovada Vadisi’ndeki köylere ait kanalizasyon şebekeleri de bu hatta bağlanarak 1’inci Kovada Bölgesi’nde biyolojik ve kimyasal arıtma tesisi yapılıp, atık sular mevcut olan 1 ve 2’nci Kovada hidroelektrik santrallerinde elektrik enerjisi üretimi için kullanılabilecek. Santrallerden çıkan suyun cazibeli olarak Aşağı Gökdere ve Çamlık bölgesinde tarım arazilerine sulama suyu olarak verilmesiyle uzun vadede yatırım ve işletme maliyetleri açısından tasarruf sağlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın