Şap Enstitüsü’nün İmar Planı Değişti

Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait tarihi Şap Enstitüsü’nün de bulunduğu 120 bin metrekarelik alanda 10 kat yoğunluk artışına gidildi. İmar değişikliğine gidilen araziye artık 30 bin metrekare yerine 300 bin metrekare inşaat yapılabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi üzerine çok tartışılacak bir imar değişikliği yapıldı. Ankara’da binlerce ağacın yer aldığı içinde tarihi Şap Enstitüsü’nün de bulunduğu 120 bin metrekarelik alanda 10 kat inşaat yoğunluk artışına gidildi. Bu düzenleme yapılacak bir inşaat çalışmasında arazideki binlerce ağacın kesilmesi gündeme gelecek. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi BBP’li İbrahim Uyar imar değişikliğinin ağaç katliamına yol açacağını savundu.

YOĞUNLUK 10 KAT ARTTI

Atatürk Orman Çiftliği içinde hizmet vermekte olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nün mevcut arazisi, Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’ne tahsis edilince yeni yer arayışına girildi. Önce Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na ait arazi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na tahsis edildi. Ankara’nın en işlek ana arteri olan Eskişehir Yolu üzerinde ODTÜ’nün hemen karşısında binlerce yetişkin ağacın yanı sıra Şap Enstitüsü’nün de bulunduğu yeri gören yetkililer, 0,25 olan inşaat yapma hakkını 10 kat artırarak 2,5’a çıkardı. Böylelikle 30 bin metrekare inşaat izni olan alanda 300 bin metrekare inşaat yapılabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çok tartışılacak bu imar değişikliğiyle ilgili 7 Temmuz’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazarak görüş istedi. Belediyen İmar Müdürlüğü’nün yaptığı incelemelerde ise özetle şu çekincelere yer verildi:

ÇEKİNCELER SIRALANDI

“İmar Planına esas jeolojik etüt raporunun olmadığı, malik Milli Emlak Müdürlüğü’nün görüşünün alınmadığı, alanda mevcut Şap Enstitüsü’nün taşınmasına yönelik plan ve programın olmadığı vb. eksiklikler içeren plan değişikliğinde ayrıca yola cephesi olmayan bir parsel üretilmesi mümkün olmadığı için iki ayrı resmi kurum alanı oluşturulmasının mümkün olmadığı, emsal 0,25’ten emsal 2,5’a çıkarılmasıyla istenen inşaat alanı artışının hangi resmi kurum için kullanılacağının da belirsizlik taşıdığı hususları tespit edilmiştir.”

Çekincelere rağmen onay

Tüm çekincelere rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar değişikliği talebini Büyükşehir Belediye Meclisi’ne havale etti. Geçtiğimiz hafta toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ise değişiklik kararı CHP, MHP ve BBP’li meclis üyelerinin ret oylarına rağmen 14 Ağustos’ta oy çokluğuyla onaylandı. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi BBP’li İbrahim Uyar, çekincelere rağmen onaylanan karara ilişkin şunları söyledi: “Kamu için yapılan imar değişikliğine sözümüz yok, ama yer seçimi yanlış. Ormanlık alanda 30 bin metrekarelik inşaat alanının 300 bine çıkarılması ağaç katliamını kaçınılmaz kılıyor. Ankara’nın merkezinde hem de ormanlık alanda böylesine büyük bir inşaatı yapmak yerine şehrin dışı tercih edilse daha doğru olur. Bu karar hayata geçirilirse hem yüzlerce yetişkin ağaç kesilecek hem de kente trafik yükü oluşturacak. Bakanlık kararını yeniden gözden geçirmeli”

İşte o değişiklik talebi

Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi’nin hazırladığı raporda ise şöyle deniliyor: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile Ankara ili Çankaya ilçesi Çukurambar Mahallesi 27035 ada 7 nolu parselde 1/5000-1/1000 ölçekli imar planı değişikliklerine ilişkin İdaremiz görüşünün bildirilmesi istenmektedir. Bakanlığın yazısında sadece 27035 ada 7 nolu parsele ilişkin görüşümüz istenirken yapılan değişikliğin onama sınırının 7 nolu parsel dışında 8,9 ve 10 nolu parselleri ve çevresini kapsadığı ifade ediliyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın