40 bin pet şişeden traverten

Denizli'de bir araya gelen 12 ülkeden 60 üniversite öğrenci, yaklaşık 40 bin atık pet şişe kullanarak Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis'in maketini yapacak.

Avrupa Gençlik Derneği, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Genç TEMA Topluluğu ve PAÜ Kültür ve Sanat Topluluğu, atık pet şişelerden dünyanın en büyük geri dönüşüm heykelini yapmak için kolları sıvadı. Avrupa Gençlik Derneği tarafından geliştirilen Atıktan Sanata-From Waste To Art” projesiyle dünyanın en büyük geri dönüşüm heykelinin yapımına PAÜ Eğitim Fakültesi Heykel Atölyesinde başlandı.

Yürütücülüğünü PAÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Feryal Beykal Orhun’un yaptığı projede 12 ülkeden 60 üniversite öğrencisi, bir kamp havası içerisinde atık plastik su şişelerini kullanarak Pamukkale Travertenleri ile Hierapolis Antik Kentinin maketini yapmaya başladı.

Geri dönüşüm projesiyle sanat eseri yaratacak olan gençler, 15 gün boyunca bir arada yaşayarak, değişik kültürleri tanıma ve dil pratiği yapma imkanı da bulacak.

Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesi Kent Konseyi’nin de destek verdiği proje kapsamında öğrenciler, toplanan 30 bin atık pet şişenin üzerindeki etiketleri çıkardı. Gençler, daha sonra pet şişeleri boylarına göre ayırıp, yapıştırıcıyla çeşitli şekillerde birbirlerine yapıştırarak kurumaya bıraktılar.

Avrupa Gençlik Derneği Başkanı Mustafa Memiş gazetecilere yaptığı açıklamada, çevre duyarlılığına katkı sağlamak istediklerini belirterek, ”Ülkemizde her yıl milyonlarca pet şişe dönüştürülmeden çöpe atılıyor. Bunlardan sanat yaratmak ve paylaşmak istedik. Bu yüzden Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kentini yapmak istedik ki, Denizli’nin tanıtımına da katkımız olsun. Biz Denizli’den bir ışık yakarak tüm Türkiye’ye yaymayı, geri dönüşüm olayının ciddiyetini anlatmayı ve destekçilerimizle birlikte elimizden geleni başarmayı istiyoruz” diye konuştu.

PAÜ Öğretim Elemanı Dr. Feryal Beykal Orhun da proje kapsamında şu ana kadar 30 bin pet şişe topladıklarını belirterek, ”Atık pet şişelerle Pamukkale Travertenlerini yapacağız. İlk hedefimiz 55 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğinde bir eser ortaya çıkarmayı düşünüyoruz. Arkasından sütunları ve kapısını yapacağız. Eğer daha fazla pet şişe toplayabilirsek ve zamanımız da yeterse, antik tiyatroyu yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Pet şişe toplamada en büyük desteği Denizli Belediyesi Kent Konseyi’nin verdiğini dile getiren Orhun, ”İftar çadırlarından çok sayıda pet şişe alıyoruz. Denizli’nin bütün her yerinden, üniversiteden, değişik kurum ve kuruluşlardan da pet şişeleri topluyoruz. Öğrencilerimiz de topluyorlar. Bir ayda yaklaşık 30 bin tane pet şişe topladık” diye konuştu.

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Şamil Çınar da, ”Atıktan Sanata” projesini Denizli Belediyesi olarak desteklediklerini belirterek, çevre bilincinin oluşturulması, çevre duyarlılığının gelişmesi adına özellikle üniversite gençliğinin böyle bir projede yer almasının önemli olduğunu söyledi.

Proje çalışmasının 30 Ağustos’ta sona ereceği, heykelin tamamında 40 binin üzerinde pet şişe kullanılacağı kaydedildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın