Obama, Michael Heizer’ın “City” Çalışması İçin Koruma Kararı Aldı

Arazi sanatının öncü isimlerinden olan Michael Heizer'ın 1971 yılında Amerika'nın Nevada Çölü'nde başladığı, bugüne kadar varlığını sürdüren "City" isimli çalışması hükümet tarafından koruma altına alındı.

Geçtiğimiz Mart ayında, sanat dünyasından birçok insan, Heizer’ın Nevada Çölü’ndeki “City” (1972) kompleksi için yapılan koruma çağrısı üzerine toplanmıştı. Arazi sanatının önemli bir örneğini barındırmasının yanında zengin arkeolojik kaynaklara da sahip olduğu bilinen bölgedeki nükleer atık çalışmaları, kamuoyunun tepkisine yol açmıştı.

Tepkiler sonucu, Beyaz Saray, Başkan Barack Obama’nın 285.000 hektarlık bölgeyi ulusal eserler listesine alarak, bölge için koruma kararı alacağını duyurdu.

Resmi açıklamada, bölgenin arkelologlar, tarihçiler, çevre bilimciler için önemini vurgulayan Beyaz Saray yetkilileri, Heizer’ın kavramsal mimari anlayışını, mühendislik bilgisiyle bir araya getirerek Nevada Çölü’nde oldukça özgün bir çalışma ortaya koyduğunu ifade etti.

Heizer’ın “City” çalışması için verilen karar, Walter Maria’nın, New Mexico Çölü’nde yer alan “Lightning Field” (1977) , Robert Smithson’ın Utah’taki “Spiral Jetty” (1970) gibi arazi sanatının diğer öncü eserleri için de var olan koruma sorunlarını gündeme getirdi.


“Lightning Field” (1977), Walter Maria


 “Spiral Jetty” (1970), Robert Smithson

Etiketler

Bir yanıt yazın