Tarihi Çeşmeler Çöplüğe Döndü

İstanbul'da Gülhane Parkı'nın tarihi çeşmeleri seyyar satıcılar tarafından çöplüğe dönüştürüldü. Çeşmelerin korunması için ise herhangi bir önlem alınmıyor.

Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği Başkanı Nazım Can Cihan, bu tür kontrolsüz kullanımların tarihi çeşmelerde kalıcı hasara neden olabileceğini söyüyor. Cihan, “Tarihi çeşmeler bilinçsiz vatandaş tarafından çöplük olarak, seyyar satıcıların tezgâhı gibi kullanılıyor. Bu alan Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı ve Gülhane Parkı’na giden gelen yerli ve yabancı turistlerin önünden geçtiği bir yer. Belediyenin rutin bakımlar gerçekleştirmesi ve çeşmelerin temizliğini yapması, kontrolsüz kullanımları önlemesi gerekiyor. Esnafın uzaklaştırılması çözüm değil. Bilgilendirme tabelaları bir çözüm olabilir” dedi. Cihan, çeşmelere atılan sıvı içerikli atıkların kalıcı renk değişimlerine neden olabileceğini belirtti.

“ÖNÜNE GEÇEMİYORUZ”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) yetkilileri ise çeşmelerin çöplük olarak kullanılmasının önüne geçemediklerini belirtti: “Kısa süre önce gittik, gerekli işlemler yapıldı. Ancak orayı çöpten ne yazık ki arındıramıyoruz. 24 saat başında bekçi tutmamız mümkün değil. Tabela assak da bir netice alamayız. Tek caydırıcı önlem çeşmeleri kafese almak olabilir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın