Caddebostan Plajı Girişlerine Turnike Konuldu

Caddebostan’da bulunan üç plajdan Caddebostan 1 Plajı paralı hale getirildi. Şezlong ve şemsiyelerden yararlanmak istemeyenler dahi tam 17, öğrenci 7 lira ücret ödemek zorunda.

“Caddebostan 1 Plajı” olarak geçen ve Kadıköy-Bostancı yolunda 18 Mart bölgesinde bulunan Büyük Kulüp arkasındaki plaj paralı hale getirildi. Plajın iki ucundaki girişlere turnikeler yerleştirilirken, diğer girişler suntalarla kapatıldı. Turnikelerin başında bulunan bir yetkili, plaja girişin öğrenciler için 7 lira, diğer kişiler için 17 lira olduğunu söyledi.

Beyaz Masa: Belediye Meclisi kararı

Beyaz Masa’dan bianet’e yapılan açıklamada ise şunlar ifade edildi:

“İBB olarak Anadolu yakasında üç, Avrupa yakasında iki plaj işletiyoruz. Bunlardan sadece Caddebostan 1 numaralı plaj ve Güneş plajında ücret alınıyor. Diğer üç plajda ise herhangi bir ücret alınmıyor.

“Bu iki plajdan ücret alınmasına İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi karar verdi. Dolayısıyla belediye de kararı uygulamakla yükümlü. Uygulamanın yasal boyutları hakkında benim bir söz söylemem doğru olmaz.

“Beş plajdan üçü halka tamamen açık. Diğer iki plajda ise daha kaliteli hizmet verilebilmesi için ücret alınıyor.”

Küçük: Sahiller kamunundur

Konu hakkında bianet’e konuşan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, sahillerin kamu malı olduğunu ve herhangi bir şekilde halka kapatılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Turizm merkezlerindeki beş yıldızlı otellerde bile şemsiye ve şezlong hizmetlerinin ücret karşılığı verildiğini ama bunlardan yararlanmak istemeyen kişilerin de istediği plaja gidip, yürüyüp, kumsalda uzanıp, denize girme hakkı bulunduğunu ifade eden Küçük, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu uygulamasının Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi’ne de aykırı olduğunu belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın