Riskli Alan Deyip 40 Kat Çıkıyorlar

Ümraniye Belediyesi’nin eski AKP’li Meclis üyesi Nimetullah Kaya’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Şua İnşaat tarafından geçtiğimiz mart ayında hissesi alınan Kadıköy Merdivenköy’deki arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tam 1 ay sonra riskli alan ilan edildi. Riskli alan ilan edilmeden önce Şua İnşaat’ın söz konusu alan üzerinde planladığı çevredeki yapılaşma koşullarını aşarak yaklaşık 40 kat yüksekliğindeki projeyi internet sitelerinde yer alması dikkat çekti. Söz konusu alan daha bakanlık tarafından riskli alan ilan edilmeden arazi üzerindeki binalara Şua İnşaat proje alanı yazan tabelalar asıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu sınırları içinde kalan arazilere ilişkin riskli alan ilanı kararına ilişkin kendilerinden görüş alınması gerektiği fakat alınmadığını vurgulayarak “Dava açmaya hazırlanıyoruz. Ankara’dan Kadıköy’deki alanın riskli alan olduğunu nasıl görmüş? Özel ilişkilerle alınan bir karar” diye tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy’deki Merdivenköy Mahallesi 15 bin metrekarelik 746 ada 1 parsel ve yakın çevresinin riskli alan kararı için 25 Mart’ta Bakanlar Kurulu’na yazı yazdı. Bakanlar Kurulu söz konusu arazi için 8 Nisan Çarşamba günü riskli alan kararı verdi ve karar 31 Mayıs Pazar günü resmi gazetede yayımlandı. Ümraniye Belediyesi’nin eski AKP’li Meclis üyesi Nimetullah Kaya’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Şua İnşaat’ın riskli alan kararından bir ay önce, 10 Mart Salı günü söz konusu araziyle ilgili hisse alması dikkat çekti.

Kadıköy Belediyesi Yargıya Taşıyor

Bakanlık kararına tepki gösteren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şöyle konuştu:
“Bize hiç sormadılar. Kendi başlarına bir karar aldılar. Ben bu şekilde uygulamaya karşıyım. Burada sonuçta bir ilçe belediyesi var. Oranın riskli alan olması için herhangi bir neden de yok. O zaman tüm Kadıköy’ün riskli alan olması lazım. Öyle bir kriter yok. Dava açacağız. Yerel yöntemler yetkileri alanında karar verilmesi doğru değil. Adil de değil. Bu uygulama herkesçe eşit yapılması lazım. Yerel yönetimlere niye ihtiyaç var o zaman. Madem Ankara karar veriyor. Tamamen özel ilişkilere göre alınmış kararlar. Bakanlığın imar yetkisinin kalkması lazım. Yerelde olması lazım. “

Tabelalar Önceden Asılmış

İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ ise riskli alan ilanından önce söz konusu alana proje tabelalarının asıldığını, inşaat şirketinin web sitesinde 40 kat yüksekliğinde projenin paşlaşıldığını söyledi. Sağ “6306 sayılı kanun çıktığı zaman, kanunun vahşi ranta odaklı maddeleri içerdiği için CHP olarak karşı çıktık. Anayasa Mahkemesi’nde dava açtık ve bir çok maddesi iptal oldu. ‘Bu kanunu gerçekten riskli alanları dönüştürmek için değil yandaşlarına rant aktarımı için kullanacaklar’ dedik ve daha da öteye gittiler. Bir önceki dönem AKP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi olan Nimetullah Kaya’ya Kadıköy Göztepe’de de özel riskli alan ettiler. Yakında AKP’de siyaset yapmak şartıyla parsel bazında riskli alanlar da ilan edebilirler.”

Etiketler

Bir yanıt yazın