Mardin’deki 160 Yıllık Süryani Protestan Kilisesi İbadete Açılıyor

Mardin’deki Protestan cemaati, kentteki ilk Süryani Protestan Kilisesi’nin restore edilmesi için kolları sıvadı.

İki yıl once Diyarbakır’dan Mardin’e tayin olan Pastör Ender Peker, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bakımsızlık nedeniyle harabeye dönüşen 160 yıllık kiliseyi onarmak için Süryani protestan cemaati olarak çalışma başlattıklarını söyledi.

Bu yıl ibadete açılması planlanan kilise, Diyarbakır’dan 160 yıl önce kente gelen Protestanlar tarafından inşa edilmişti.

Peker, 1960 darbesinin ardından protestanların Mardin’i terk etmesi üzerine kilisenin atıl kaldığını, o yıllardan bu yana ibadet yapılmadığını kaydetti.

Kilisenin hizmete açılmasıyla Ortadoğu’nun ibadete açık en eski Süryani Protestan Kilisesi’nin Mardin’de olacağını söyleyen Peker, restorasyon projesinin ayrıntılarıylailgili şunları söyledi: “1960’tan bu yana kapalı olan kilise, Kudüs’teki Protestan kilisesinden daha eskidir. L şeklinde olan kilisenin bir bölümü kütüphane olarak kullanılmış. Biz de aynısını yapacağız. Elimizde o dönemden kalma kitaplar var. O kitapları tekrar kütüphaneye koyacağız. Vaaz platformu ve sandalyeleri de yerine yerleştireceğiz. Kilisede Türkçe İncil var, 150 yıllık körüklü piyano var. Buradaki tüm eşyalar onarılıyor.”

Restorasyondan sonra açılacak Protestan Kilisesi, Kırklar Kilisesi’nden sonra her gün açık olan ikinci kilise olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın