Bir Vakıf ve Bir Enstitü Ortaklığında Kentleri “Kamusallaştırmak”

Amerika'da Gehl Institute ve Knight Foundation, birçok farklı kentte yeni kamusal mekanlar yaratmak için harekete geçti.

San Fransisko tabanlı kentsel tasarım ofisi Gehl Studio’nun bir kuruluşu olan Gehl Institute, kentlerde yerel bütünleşmeyi ve kentsel canlılığı sağlamayı hedefleyen Knight Foundation’ın sponsorluğunda vakfın bulunduğu faaliyet alanlarında halkın nefes alacağı kamusal mekanlar yaratmaya hazırlanıyor.

Halkın katılımıyla kamusal mekanların çoğaltılması ve bu sayede yerel halk arasındaki etkileşimin arttırılmasını hedeflediklerini belirten vakıf, Gehl Institute ile işbirliğiyle birçok farklı kentte kamusal mekan çalışmaları, halk çalıştayları, deneysel projelerin ortaya çıkması ve üretilmiş yeni projelerin uygulanması için bir zemin sağlamış olacak.

Gehl Enstitüsü’nün eşitlikçi kentlerin yaratılmasını hedefledikleri “people-first design” projesi bir anlamda Gehl Studio’nun kentlere bakış açısını ortaya koyuyor. Enstitü başkanı Jeff Risom “artık yerel yönetimlerin kentleşme karşısında araçları tükendi” diyerek sivil grupların çalışmalarıyla kentlerin karşı karşıya kaldığı acil sorunlar karşısında kentsel tasarım, mimarlık ve kent yönetimi alanında yeni bir anlayış getirildiğini belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın