Sen Nehri’ne Felsefi Park

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Sen Nehri'nin bir kıyısını araç trafiğine kapatacağını ve kıyıya "kentsel, neredeyse felsefi" bir proje yapılacağını açıkladı.

Belediye başkanının 2016 yazında sonlanacağını ifade ettiği park projesi Sen Nehri’nin bir kıyısında yaklaşık 5600 m2‘lik bir alanı kapsayacak. Zaten güzel manzaralara sahip bir kente yeni bir yürüyüş rotası eklemek popüler bir öneri gibi gözükse de, Avrupa’nın en romantik nehirlerinden olan Sen Nehri’nin etrafını yollarla çeviren katı planlama kurallarını yıkan bir uygulama olacak.

City Lab’e göre, 9 milyon Dolar’lık planın taşıt trafiğini kıyıda alt dolgu düzeyine indirmesi tartışma başlatabilir. Yüzyıllar önce nehir kıyısında geliştirilen iki kademeli sistemde, alt kot kargo gemileri ve ticarete hizmet ediyordu, zaten 1960’larda da yeni yollar yapılmaya başlandığında şehir plancıları için bu çözüm kolay ve yeterliydi. Gelecek yıl, Paris Plage Riverfront Festivali’nden sonra yürürlüğe girebilecek Hidalgo’nun planı sadece alanı araç trafiğine kapatmayacak, aynı zamanda spor etkinlikleri ve oyunlar için yer açacak.

Haziran’da halk oylamasına sunulacak iki plan teslim edildi. Biri, Île Saint-Louis’den Île de la Cité’ye kadar olan 1,5 km’lik alanı kapsarken, diğer öneri de Pont de l’Arsenal’den Tuileries Gardens’a kadar olan bölgeyi yayalar ve bisikletliler için dönüştürmeyi amaçlıyor.

Kent Konseyi’nin bisiklet yollarını iki katına çıkarmak ve “dünyanın bisiklet başkenti” olmak için daha yeni önerdiği 150 milyon Dolar’lık yatırım planından sonra bu projeyle de Paris’in çok daha fazla yaya dostu olacağı kesinleşti.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın