Milano’da Anti-Expo Protestoları

Expo Milano 2015'in açıldığı gün Anti-Expo protestocuları arabaları ateşe verdi, şehri grafitilerle doldurdu.

Reuters’in haberine göre, 1 Mayıs’ta açılan EXPO 2015’e karşı yapılan büyük gösteri, polisin katılımıyla küçük bir grubun Milano’nun merkezinde arabaları ateşe verip, barikat oluşturmasıyla sonuçlandı.

EXPO’ya aylar kala Milano’nun sokaklarında yerini alan “No EXPO / EXPO’ya Hayır” grafitisi ise, ekonomik gücünü yeniden kazanmaya çalışan bir ülkenin böyle yüksek maliyetli bir etkinlik yapmasına karşı olan İtalyanlar’ın sesi oldu.

#noexpo #milano #cadorna #blackblocks #manifestazione #fiamme #delinquenti

A photo posted by Marco Di Nallo (@comarloz) on May 1, 2015 at 11:00am PDT

İtalya hükümeti altı ay sürecek ve 20 milyondan fazla ziyaretçi çekeceği düşünülen bu etkinlik için 1,3 milyar Euro harcadı. Geçen ay mimar Jacques Herzog’un, EXPO masterplan çalışmalarının başlangıcında ekibi “yeterince cesur ve güçlü” bulmadığı için terkettiğini; 2014 yılında ise İtalya Pavyonu’nun yetkilisinin yolsuzluk iddiaları üzerine tutuklanması sonucu istifa ettiğini öğrenmiştik. Nisan ayının başında pavyonların sadece %9’u tamamlanabilmişti.

Geçen ay İtalya hükümeti, devam eden inşaat çalışmalarını gizlemek için 11 bin m2 kamuflaj ekranları almaya karar verdi ve bütçesine ek olarak 3 milyon Euro daha harcadı.

İtalya Başbakanı açılış sırasında, yapılan negatif eleştirilerin haksızlığının ortaya çıkacağını söylese de, Papa Francis EXPO’nun kurumsal sponsorlukları ve bittikten sonra yıkılacak pavyonlarıyla geçici olmasının “Gezegeni Beslemek, Yaşam için Enerji” temasıyla hiç uymadığını dile getirdi. 

EXPO 2015’e ev sahipliği yapmak isteyen şehirlerin yarıştığı dönemde, İzmir’in adaylığı da Türkiye’de benzer bütçesel ve kentsel tartışmaları beraberinde getirmişti.

Grafiti resmi: Olivia Mull, Dezeen

Etiketler

Bir yanıt yazın