5 ödül birden kazanan Türk mimarlar

Artık mimari ödüllerin sıradanlaştığı bir dönemdeyiz. Tabii ki bu ödüllerin önemsiz olduğu anlamına gelmesin, önemli bir kısmı kredibilitesi yüksek kurumlarca verilen uluslararası ödüllerden söz ediyorum.

Gelin görün ki daha düne kadar inşaat firmalarının mimariye hiç de önem vermediği Türkiye’de mimarlık öyle bir seviyeye geldi ki başarılı çalışmalara en çok da takdir uluslararası arenadan gelmeye başladı. İnşaat şirketleri de mimariyle göz kamaştıran binalar yapmanın peşine düştü.

Google ve Bloomberg’in desteklediği 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde (2011 European Property Awards) bir değil tam beş ödül birden kazanan Suyabatmaz Demirel Mimarlık Ofisi’nin kurucularından Arif Suyabatmaz ile nereden nereye geldiğimizi konuştuk.

İstanbul’da inşaatı süren Güneşli Kule, Ataşehir Finans Merkezi yakınlarındaki davetli yarışmaya sunulan TAO Tower, Bodrum Rezidans, İstanbul Ekopark ve ODTÜ Öğrenci Merkezi ile beş ödül birden kazanmalarıni Arif Suyabatmaz, Türkiye’nin sonunda mimarlıkta rekabet edebilecek pozisyona gelmesiyle açikliyor. Suyabatmaz’ın ortağı 1983 doğumlu genç bir mimar olan Hakan Demirel bu arada ve ofisteki masanın üzerinde “o şimdi asker” yazıyor.

Şu sıralar Türk mimarlar dünyanın dört bir yanındaki önemli yarışmalara projelerini yolluyor, isimlerinin oralarda duyulmasını istiyor ve yurtdışındaki projelere de açık olduklarının mesajını veriyor. Suyabatmaz, “Biz önyargısızız. Çin’in de pazarımız olduğunu düşünecek kadar esneğiz” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın