Geberit, Mimarları İsviçre’deki Fabrikası’nda Ağırladı

10 kişilik mimar grubu Zürih'in 45 dakika güneyinde bulunan Jona'daki Geberit merkez üssünde ağırlandı.

Zürih Gölü’nün güneyinde ve hemen kıyısında yer alan merkez üs; ofisler, araştırma geliştirme birimleri ve üretim ünitelerinden oluşuyor. Dünyada sadece Jona’daki tesiste bulunan ve Geberit’in faaliyet gösterdiği inşaat sistemlerinin ses deneylerinin ziyaretçilere anlatıldığı ses laboratuvarının gezilmesi sırasında otellerde veya konutlarda sıkça karşımıza çıkan yan birimdeki rezervuarın sesi sorununun nedenleri ve çözümleri mimarlarca incelendi.

Gömme rezervuara adını vermiş marka olan Geberit aynı zamanda tesisat konusunda uzman. Negatif basınçla suyun daha etkili bir şekilde boşaltılmasını sağlayan ve Pluvia adı verilen sifonik çatı drenaj sistemi ve tüm bina drenaj çözümlerinin anlatıldığı hidrolik kuleyi deneyimlemek mimarlar açısından oldukça eğlenceli ve eğiticiydi.

Geberit tesislerinin ziyaretinin ardından mimarlar ertesi gün dünyanın en küçük ikinci ülkesi Lihtenştayn’ın merkezindeki mimari yapıları gezdi. Lihtenştayn Prensi’ne ait şarap tadım tesisinin ziyaretinin ardından Peter Zumthor’un kenti olarak da bilinen Chur’a hareket edildi. Zumthor’un bir Roma Kilisesi’nin korumak amacıyla tasarladığı koruma yapısını inceleyen ekip aynı gün içinde yine Zumthor’un en önemli yapılarından birisi sayılabilecek olan Therme Vals kaplıca binasının olduğu bölgede konakladı.

İki gün boyunca Therme Vals’de dinlenen ve Peter Zumthor tasarımı kaplıca binasında spa olanaklarından yararlanan mimarlar dinlenmiş olarak Türkiye’ye döndüler.


Rapperswil Şehir Müzesi, MLZD Architects



Rapperswil Kent Meydanı

 


Lihtenştayn Sanat Müzesi, Degelo Architekten

 


Lihtenştayn Parlamentosu, Studio Hansjörg Göritz

 


Lihtenştayn Parlamentosu, Studio Hansjörg Göritz

 


Lihtenştayn

 


Roma kalıntıları için koruma binası, Peter Zumthor



Vals

 


Therme Vals, Peter Zumthor
Etiketler

Bir yanıt yazın