Peyzaj Mimarlığının Corbusier’si: Dan Kiley

Dan Kiley sıradan bir bahçıvan değildi. Eero Saarinen, Louis Kahn, I.M. Pei, ve Kevin Roche gibi ustaların projelerinde yer alan peyzaj tasarımları "modern peyzaj" kavramının da başlangıcı oldu.

Dan Kiley’nin farklı tasarım anlayışı, Fransız bahçe tasarımının temellerini alarak yeni mekanlara klasik düşüncenin sertliğinden arınmış modernist bir duyarlılık katmasıyla oluştu.


Miller Garden, Columbus, IN. Fotoğraf © Millicent Harvey, 2013.

William Blake ve Ralph Waldo Emerson gibi düşünürlerden ilham alan Dan Kiley 1912 yılında Boston’da doğdu ve Harvard Peyzaj Mimarlığı programında görev aldı. 1943-45 yılları arasında Army Corps of Engineers’da mimar olarak çalıştı ve Nürnberg Mahkemeleri’nde duruşma salonunun düzeninden sorumlu tutuldu. Bu sayede tüm Batı Avrupa’yı gezme şansı kazanan Kiley, savaştan sonra deneyimlerini Doğu Kıyısı’na taşıyarak modernist peyzaj mimarı ünvanını elde etti.


Rockefeller University, New York, NY. Fotoğraf © Benjamin Dimmitt, 2013.


Currier Farm, Danby, VT. Fotoğraf © Peter Vanderwarker, 2013.


Ford Foundation Atrium, New York, NY. Fotoğraf © David Leventi, 2013.

Kiley’nin çalışmaları içinde kullandığı çalı çitler, yürüyüş yolları ve küçük oyunlar sıradışı yeni yerler yaratmasını sağladı. Tasarımları doğayla insanı en romantik duyguda birleştirirken, aynı zamanda rafine ve çözülmüş bir modernist duyarlılığa da sahipti.


Hamilton Garden, Columbus, IN. Fotoğraf © Millicent Harvey, 2013.

Mimarlık gibi, yüzyıl ortası peyzaj çalışmaları da tarihin akışı ve bitkinin geçici doğası nedeniyle tehdit altında kaldı. Kültürel Peyzaj Vakfı, tasarımlarındaki sorumluluk bilincini arttırmak için Kiley’yi 2013 Landslide programı kapsamında onurlandırdı. “Miller House and Gardens” gibi bazı tasarımları şu anda iyi ellerde ama ne yazık ki bazıları o kadar şanslı değildi.

Landslide programının bir parçası olarak, Dan Kiley’nin Peyzaj Mimarlığı Mirası adını taşıyan fotoğraf sergisi 20 Haziran’a kadar New York Mimarlık Merkezi’nde görülebilir.


Jefferson National Expansion Memorial, St. Louis, MO. Fotoğraf © David Johnson, 2013.


United States Air Force Academy, Colorado Springs, CO. Fotoğraf © Brian K. Thomson, 2013.


Dallas Museum of Art, Dallas, TX. Fotoğraf © Alan Ward, 2013.


Kiley Garden, New York, NY. Fotoğraf © Maria Bevilacqua and Frederick Pirone, 2013.


Kimmel Residence, Salisbury, CT. Fotoğraf © Neil Landino Jr., 2013.


Kusko Residence, Williamstown, MA. Fotoğraf © Paul Warchol, 2013.


Agnes R. Katz Plaza, Pittsburgh, PA. Fotoğraf © Richard A. Stoner, 2013.


Patterns, Wilmington, DE. Fotoğraf © Roger Foley, 2013.

Fotoğraflar: Kültürel Peyzaj Vakfı

Etiketler

Bir yanıt yazın