Pritzker Ödülü’nün Bu Yılki Sahibi Frei Otto Oldu

9 Mart'ta hayatını kaybeden Alman mimar Frei Otto 2015 Pritzker Ödülü'nün sahibi oldu.

Prestijli mimarlık ödüllerinden Pritzker 2015 yılında Alman mimar Frei Otto’nun oldu. 1972’de Münih’te Olimpiyat Oyunları stadyumu için tasarladığı çatı ile tanınan 89 yaşındaki mimar 9 Mart Pazartesi günü hayatını kaybetmişti.

Pritzker ödülü genellikle yaşayan bir mimara verilmesine rağmen jüri, Otto’nun araştırıcı, geliştirici, form yaratıcı, işbirlikçi, eğitimci, çevreci, hümanist ve unutulmaz birçok yapının tasarımcısı olma özelliklerini gözönünde bulundurarak bu yıl bir ilkin yaşanmasına karar verdi.

Jürinin Otto için saydığı özeliklerin karşısında Otto”bu ödülü kazanacak hiçbir şey yapmadım” diyordu.

Frei Otto Hakkında

Otto, 1950’lerde geçici pavyonlar için tasarladığı çadır yapılarıyla tanınmıştır. En büyük ölçekli çatı tasarımını ise 1972 yılında Münih’te olimpiyat stadyumu için yapmıştı.


Münih Olimpiyat Stadyumu

Birçok mimarla işbirliği yapan Otto, 2000 Hannover Expo’da Japonya pavyonu için Shigeru Ban ve Montreal Expo’da Batı Almanya pavyonu için Rolf Gutbrod’la çalışmıştı.


Batı Almanya Pavyonu

Otto’nun kazandığı diğer ödüller arasında 2006 yılında Japonya Sanat Derneği tarafından verilen Praemium Imperiale mimarlık ödülü ve 2005 yılında RIBA’nın altın madalyası yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın